Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ir al restaurante M1SP8 vt 18

Skapad 2018-05-09 14:32 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
Vad är det viktigaste att kunna en härlig dag i Spanien? Beställa mat på en restaurang! Eller kanske en kaffe eller en glass? I detta arbetsområde skall du få lära dig hur man beställer mat och dryck på spanska. Du får lära dig vanliga fraser i restaurangen, olika matord och artighetsfraser samt hur man betalar. ¡Tengo hambre!
Grundskola 7 – 9 Moderna språk - elevens val
Vamos a ir al restaurante. ¿Qué vas a pedir? Yo quiero una paella de mariscos y una naranjada. ¿Y tú, qué quieres? I detta arbetsområde lär vi oss matord och fraser för att kunna beställa mat på restaurang.

Innehåll

Till dig som elev:

 Arbetsområdet

Detta arbetsområde i spanska handlar om att kunna beställa mat och dryck på spanska, göra sig förstådd, förstå vad som sägs samt lära sig olika matord och restaurang-uttryck. 

Mål

Genom undervisning i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

  • Förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter
  • Formulera sig och kommunicera i tal och skrift

Detta innebär att du skall lära dig att...

  • beställa mat och dryck på spanska
  • förstå olika restaurangfraser och matglosor
  • formulera dig korrekt på spanska utifrån det område vi arbetar med

Hur? Du kommer att indelade i grupper få skriva manus till en restaurangfilm på spanska som sedan visas upp för klassen. Vi kommer parallellt att arbeta med olika texter som handlar om att beställa och olika matord. Vi kommer att ha fortlöpande läxor på nya uttryck från detta område. Ni ska kunna beställa mat och dryck på spanska efter detta arbetsområde, vilket ni kommer att få testa att göra i små rollspel i klassrummet.

Redovisningsform

-Film eller teater som visas upp. (Manuset skall även lämnas in för rättning innan ni spelar in)

Bedömning

I detta arbetsområde kommer du att bedömas i...

  • din förmåga att muntligt formulera dig på spanska

HUR? Jag kommer att bedöma din muntliga insats på spanska i filmen. Du skall kunna använda och förstå nya uttryck vi arbetat med. Det som konkret bedöms är uttal, flyt och begriplighet vid din muntliga presentation (hur pass väl du gör dig förstådd och kan formulera dig på spanska)


  • din förmåga att förstå och tolka innehållet i olika slags texter 

  • HUR? Läxförhör på viktiga matord och restaurangfraser.

Reflektion

Matriser

M1
Ir al restaurante

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Muntlig förmåga
Hur pass tydligt du formulerar dig i tal i filmen (begriplighet, tydlighet, uttal, flyt)
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
Ordförståelse
Läxförhör med viktiga matord och restaurangfraser
I enkla texter om restaurangbesök kan eleven förstå det mest väsentliga av innehållet och redogöra för det i enkel form
I enkla texter om restaurangbesök kan eleven förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer samt redogöra för det i enkel form
I enkla texter om restaurangbesök kan eleven förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer samt översiktligt redogöra för och kommentera detaljer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: