👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bli en akvarellist! ... lite som Arne Isacsson...

Skapad 2018-05-17 09:12 i Tanumskolan 7-9 Tanum
Grundskola 5 Bild
Under terminens sista bildpass skall vi ägna oss åt att måla! Vi skall vara mycket utomhus, när vädret tillåter, där vi skall studera naturen och måla av den med vattenfärg. Vi skall måla på både torrt och fuktigt papper, vi skall använda oss av olika typer av penslar, tusch och akvarellpennor.

Innehåll

Vi kommer att under ett inledande bildpass titta på måleri av Arne Isacsson. Vi kommer att studera hans sätt att måla i akvarell och diskutera hur han har gjort sina landskapsbilder. 

Sedan skall vi prova själva genom att gå ut ur skolan och studera naturen omkring oss. Vi kommer att börja med att måla träd med hjälp av vattenfärg. 

Mål:

Jag vill att du efter det här arbetsområdet skall veta vad som är unikt med vattenfärgs- och akvarellmåleri. Hur man låter färgen och vattnet styra hur bilden blir och hur man själv kan kontrollera resultatet, på olika sätt. Jag vill att du skall kunna vad det betyder att måla vått-i-vått. Jag vill att du skall känna till Arne Isacsson och hans sätt att skapa bilder. 

Undervisning:

Vi kommer att arbeta med måleri 17, 24, 31 och 7 maj. Under tre av dessa pass kommer vi att ägna oss åt utomhusmåleri i skolans omgivnignar. Under ett pass kommer vi att studera Arne Isacssons måleri, varandras målningar och reflektera och analysera bilder. 

Bedömning:

Jag kommer att bedöma din förmåga att lyssna på mina genomgångar och på andras åsikter i diskussioner, ditt deltagande i arbetet och hur du genomför och avslutar arbete. Bedömningen sker under passen och baseras på dina genomförda uppgifter. 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6