Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Svenska

·

Årskurs:

4

Medeltiden åk 4, vt 2018

Öjersjö Storegård 5-9, Partille · Senast uppdaterad: 23 maj 2018

Vi lär oss om av medeltiden, ungefär kring år 1050-1520. Vi pratar om livet på landet, i staden och i borgarna. Vi gör även nedslag i till exempel religion, sjukdomar, brott och straff, samt lär oss lite om de viktigaste personerna som levde under denna tiden.

Så här arbetar vi:

  • Vi ser filmer om medeltiden.
  • Vi läser texter tillsammans där vi diskuterar innehållet i texten och reflekterar kring innehållet och de frågor som ställs där.
  • Vi undersöker olika faktaböcker om medeltiden; register, illustrationer, vilken typ av källor och tolkningar det finns osv.  
  • Vi hämtar fakta om t.ex. digerdöden och den heliga Birgitta ur olika källor, skriver stödord  samt tränar på att berätta med hjälp av dessa.
  • Vi besöker Lödöse museum. 
  • Avslutningsvis arbetar vi med att enskilt skriva en faktatext om valfritt tema. Faktatexten ska avslutas med egna reflektioner, och redovisas sedan.

Detta bedöms efter avslutat arbete:

  • Förmågan att skriva en faktatext.
  • Förmågan att ange källor.
  • Förmågan att reflektera kring innehållet i texten.
  • Förmågan att kunna skilja mellan källor och tolkningar.

Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

De nordiska staternas bildande.

Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.

Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen
Medeltiden vt 2018
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback