Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

F - 3

Kamratskap, relationer och rätt och orätt

Furulidsskolan, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 25 maj 2018

Vi har under terminen flera gånger på SO lektionerna arbetat med kompis, relationsfrågor och rätt och orätt.

Genom att diskutera tillsammans i par, mindre grupper och hela klassen, har vi belyst vilka egenskaper och vilka kännetecken som en god kamrat bör ha. Eleverna har också fått titta på filmer, där slutet från början varit ett dåligt slut. Genom diskussioner har eleverna fått komma fram till hur de trodde att slutet istället kunde vara. Eleverna har därefter fått titta färdigt på filmen, för att se hur filmskaparen tänkte sig ett bra slut. Vi har också tittat på filmer, som handlar om hur man i en relation säger förlåt och håller vad man lovar, Eleverna har fått relatera till sig själva och genom bilder och texter beskrivit sina tankar och åsikter om ämnet.

Eleverna har flera gånger fått dramatisera hur goda relationer/ gott kamratskap kan vara och jämfört med hur dåliga relationer/sämre kamratskap. Efter dramatiseringen har vi tillsammans i par och/eller hela klassen tillsammans diskuterar övningarna.

Eleverna har fått lyssna på dilemma sagor, som handlar om rätt och orätt. Genom bild och text ofta tillsammans i par har de beskrivit sina åsikter om hur de i sagan handlar mest rätt. Tillsammans har vi sedan diskuterat deras olika svar.

Eleverna har fått skriva ner vänliga och kamratliga ord och meningar, för att uppmuntra till att alla i klassen har en god relation till varandra.


Läroplanskopplingar

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback