Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Sv - Språkhistoria - Språkets förändring

Rättviksskolan, Rättvik · Senast uppdaterad: 28 mars 2022

Språk är fantastiskt! Under några lektioner ska vi arbeta med språk ur olika aspekter - alltifrån språkhistoria till slangspråk. Vi inleder med ett gemensamt arbete ur Studio Svenska 4. Därefter arbetar ni med olika uppgifter. Arbetet ska redovisas muntligt. Viktigt är att försöka göra redovisningen intressant och lärorik för era kamrater.

I det här arbetsområdet kan du - Fundera över ditt eget språk och hur du talar och skriver - Fundera över vilken betydelse språket har - Lära dig hur du kan använda språket som verktyg - Läsa om vilka gruppspråk som finns i samhället - Fundera över vem eller vilka som "bestämmer" över språket

 

Varför ska du läsa språkhistoria?

Orsakerna till att vi ska arbeta med det här arbetsområdet handlar om att det är viktigt att förstå hur levande och dynamiskt språket är. Språk kan se olika ut i olika sammanhang och det är viktigt att anpassa sitt språk efter mottagare och sammanhang. Språk förändras också över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll på svenska språkets utveckling. Olika språk påverkar också varandra. Svenska språket är ett litet språk, och har därför påverkats av andra mer inflytelserika språk. Det är viktigt att veta varför man lånar ord från andra språk och vilka konsekvenser det kan få.

Lgr 11

Genom undervisningen ska du ges möjlighet att utveckla dina kunskaper om svenska språket, dess uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang.

1. Arbete med uppgifter ur Studio Svenska 4 (Se uppgift: Sv - Språkhistoria)

2. Arbete med häfte ur Studio Svenska 4 (se lärlogg v. 14). Lämna in i samma som tidigare uppgift.

3. Forskningsuppgift

Gruppuppgifter om språk (hitta en eller ett par kamrater att arbeta tillsammans med). Det går bra att arbeta ensam också!

1. VÄLJ en av nedanstående uppgifter. Det gör inget om fler väljer samma uppgift.

2. Samla fakta

3. Lämna in den information du hittat i Sv - Forskningsuppgift - Språkhistoria. Vid grupparbete lämnar alla in samma arbete. Kom ihåg att ange källor!

4. Redovisa med hjälp av ett presentationsprogram och gör sedan en övning (tex. Kahoot) med klassen. Vi kommer tillsammans fram till dag för redovisning.

 

Uppgifter att välja mellan:

1. Språkhistoria; urnordiska, runsvenska (800-1225), fornsvenska eller medeltidssvenska (1225-1526). Hur har språket utvecklats? Vilka språk har påverkat svenskan? Vid redovisningen ska ni ha med språkliga exempel – texter, ord, uttryck som alla i klassen får se i tryck.

2. Språkhistoria; nusvenska (1906-nutid). Hur har språket utvecklats? Vilka språk har påverkat svenskan? Vid redovisningen ska ni ha med språkliga exempel – texter, ord, uttryck som alla i klassen får se i tryck.

3. Dialekter. Vad är en dialekt och vad är ett språk? Vad finns det för dialekter i svenskan? Finns det finare och fulare dialekter, vad tycker folk? Håller svenskan på att bli mer enhetligt, ett enda riksspråk? Vid redovisningen kan ni spela upp några dialekter. Jämför gärna två svenska dialekter. Vad skiljer dem åt och vad förenar? Gör en sammanställning. Använd hemsidan http://swedia-ling.umu.se för att lyssna på olika dialekter.

4. Kvinnligt – manligt språk, maktspråk. Skiljer kvinnors och mäns språk sig åt? Vad beror det på och vad får det för konsekvenser? Har ord olika innebörd för män och kvinnor? Beskriver man män och kvinnor med samma ord? Finns det ett speciellt maktspråk?

5. Svordomar/fult språk/slang. Vad är fult och vad är fint i svenskan? Vilka grupper använder sig av vad? Kan språk vara en statusfaktor? Vilka ord var fula förr, vilka ord är fula idag?

6. Det har alltid funnits en dröm om ett världsspråk som alla talar. Man har försökt att skapa ett sådant språk. Volapük, esperanto, ido, novial, occidental, mondial och interlingua är exempel på sådana språk. Undersök ett av dessa språk, samt lär oss att säga något. ( jag rekommenderar esperanto). www.ne.se har en del fakta.

7. Är svenska språket hotat eller på utdöende? Ta reda på hot som finns, och vad som pekar på att svenskan mår bra. Fundera också på om dialekterna är utrotningshotade. 

8. Svenskans första alfabet var runorna. Lär dig runalfabetet och förmedla det till klassen. Översätt olika texter från runstenar. 

9. Svenska, norska och danska räknas i vissa kretsar som ett och samma språk. Vad förenar och skiljer dessa språk åt? Vissa ord är förrädiska, de betyder en sak på svenska och något helt annat på de andra nordiska språken. Undersök dessa!

10. Får man heta vad som helst? Vad finns det för regler och vilka namn blir stoppade? Undersök också era egna namn. Vad heter ni, vad betyder det, varför gör ni det, hur gammalt är det osv. Ta reda på era föräldrars tankegångar för att få reda på varför ni fick heta det ni heter.

 11. Välj ut några platser i Sverige och ta reda på varför orterna heter som de gör och hur gammalt namnet är. Låt din egen bostadsort vara ett av dessa.

12. Slang är en intressant företeelse. Ta reda på mer om slang och hur det uppkommer. Varför talar man slang, och vad händer med slangorden i ett längre perspektiv. Red ut varför vi har så många ord för apparat. (mojäng, grunka, grej, pryl, makapär osv)


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Matriser i planeringen
Språkhistoria
Uppgifter
Sv - Språkhistoria
Sv - Språkhistoria
Sv - Forskningsuppgift - Språkhistoria

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback