Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Arbeta i mindre grupper

Skapad 2018-06-15 10:37 i Solängen förskola Kungälv
Förskola
Små grupper gynnar barns utveckling och lärande

Innehåll

Vad har vi gjort?

Vi har under ett antal år delat vår barngrupp under för och eftermiddag tisdag- torsdag i två eller tre grupper där en grupp barn alltid gått ut runt 9.15 med den pedagog som börjar sent och resterande gått ut efter lunch och vila kl. 13 med den pedagog som går mellan skift.
Sedan mars har vi utökat detta då vi ser att många barn i vår grupp har ett behov av att få landa i en mindre grupp. Då våra lokaler består av två större rum med ett mindre rum i anslutning har vi delat gruppen redan vid frukost. Barnen är sedan kvar på "sin sida" tills sen pedagog kommer och tar med den grupp barn ut som ska börja ute.

De barn som börjar sin förmiddag inne har möjlighet att ta del av hela avdelningens lärmiljöer, något som de som börjar sin förmiddag ute får tillgång till kl.13 och fram till mellanmål 14.30.

Varför har vi gjort det?

Vi delar barngruppen för att ge barnen mer enskild tid för spel, rita, konstruera och samtala. Vi vill ge barnen en möjlighet att landa i en aktivitet som håller över tid.

 

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: