Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

2 - 5

Berget - Guldkorn Vatten vt 2018

Björnligans förskola Killhult, Hörby · Senast uppdaterad: 26 juni 2018

Efter årets Grön Flagg-tema där vi jobbat med "Hav och vatten" har barnen utvecklat ett intresse för vatten som sedan blivit ett Guldkorn.

Syfte

Syftet har varit att barnen ska genom detta guldkorn utifrån barnens intresse för vatten kunna utveckla sina kunskaper om vatten och dess olika processer samt egenskaper. Vi vill att barnen ska få använda och uppleva med sina sinnen.

 

Barnens intresse

Barnen har visat intresse för att utforska vatten, leka i och med vatten och på så vis fått upp ögonen för vattnets olika egenskaper. Många samtal pågår under barnens lekar. Det kommer upp frågor om djur och allt har vi inte svaret på utan vi får söka efter svaren tillsammans med barnen i faktaböcker och digitalt. Eftersom detta intresse synliggjordes på barnens initiativ efter vårt Grön Flagg tema ville vi pedagoger sätta oss in i barnens förskunskaper. Detta för att på så vis utveckla deras intresse.

 

Barn gör:

Vi har sett att barnen leker med havsdjuren vi har på förskolan och bygger världar. T ex djurparker, havsmiljöer. De samtalar om olika djur i havet och kommer in på specifika fisksorter särskilt de dagar fisk serveras till lunch.

Årstiderna har präglat barnens känsla för olika former av vatten. I vintras upplevde de snö och hur den uppförde sig i olika temperaturer. T ex som is, tösnö, slask, gegga.

Vi besöker skogen och barnen dras mot bäcken som inspirerar till utforskning och lek.

 

Barn säger:

Vad finns i vatten?

- Det finns kräftor

- Sen kan vi måla en krokodil.

- Det är helt blått. Vatten är blått.

- Det finns ju fiskar i vatten. Många fiskar. Det finns ju bläckfiskar också.

- Och båtar som kommit ner i vattnet. Titanic.

- Spindelkrabbor

- Sjöjungfrur. De finns i filmer. Så då finns de ju.

Ett barn gav beskrivning på en fisk: - Stora armar. Gömmer sig i sanden. (Vi kom fram till att det var: Rocka)

Vad är vatten för dig?

- Det kommer i vasken.

- Man kan plaska, plaska med händerna.

- Jag tycker om vatten för man kan spegla sig i det.

- Att få regn. Det kommer vattendroppar.

- Man kan åka båt, jag har åkt båt i Cypern.

- Åka pulka när det är snö.

- Något man kan dricka.

 

Delar som tycks viktiga för barnen utifrån innehåll

Kemi

När vi tog in snö till barnen för att de skulle få utforska snön genom att känna med både händer och fötter kom barnen med önskemål om att få hälla i vatten bland snön. Barnen började genast hämta vatten i spannar och hällde i det. Då fick barnen upp ögonen för att snön blev till isklumpar som flöt runt i överflödigt vatten. Genom att barnen testade på detta blev det som ett slags experiment på barnens initiativ med både snö, is och vatten.

 

Biologi

Var gång vi kommer till bäcken går barnen gärna ner med sina gummistövlar i bäcken och känner på vattnet samt plaskar. Kasta i pinnar och stenar är också något som barnen tycker är roligt. Finns det en vattenpöl är barnen genast där och börjar hoppa och uppskattar när det skvätter.

 

Frosten som uppstår på vintern har barnen både känt och smakat på. Is är även något barnen gärna smakat och känt på. Barnens reaktioner har varit att det är kallt. När de hållit isen i handen har de fått syn på att isen smälter och blir till vatten. På så vis har deras förståelse för vatten och is utvecklats ytterligare.

 

Eftersom is är något barnen visat att de tycker är roligt att använda i sina lekar och att få uppleva frös vi in vatten i förskolans frys. Vi valde att ha i blå karamellfärg, och när vattnet frusit till is tog vi sedan ut isbitarna en dag. Barnen började genast känna och testa lägga isbitarna i, på och under sanden. En del valde att smaka på isbitarna. Isbitarna blev även med i en del av barnens lek i bland annat matlagning. 

 

Fysik

På vintern när det var is och frost ute tycktes barnen uppskatta att gå på isen och testa att glida på den med skorna. Detta var ett test för barnen att utforska en viss friktion som uppstår mellan isen och skorna. Barnen trillade för att det var så halt, men roligt har de när de testar.

 

Teknik

Barnen har haft önskemål om att få se havsdjur och havsmiljöer med hjälp av projektorn. De har då bett om ipaden och att de vill se det inne i mysrummet som kuben står i.

 

Estetik

Ett önskemål som barnen sagt att de ville göra var att få måla krokodiler. De barn som ville göra det fick skapa med hjälp av målarfärg och papper.

 

Eftersom det pratats mycket om regnbågar började barnen berätta om regnbågar de sett som sedan resulterade i att de började rita egna regnbågar. Därefter fick barnen en mall med regnbåge som de sedan själva kunde gå och hämta och fylla i. För några barn var det viktigt att det var den färgordningen som regnbågen har på riktigt, och för andra var det de färgerna man tycker om som fick vara regnbågen.

 

Lek och samspel

Barnen har på eget initiativ lekt tillsammans med havsdjuren som finns på avdelningen. Det har varit hajar, späckhuggare och delfiner. De har däremot börjat fråga efter om det inte finns fler havsdjur och då bestämde vi oss för att införskaffa fler. Det kom till sköldpadda, pingvin, valar, fler späckhuggare och delfiner m.m. Under tiden som barnen lekt har det skett utbyte av kunskaper om de olika havsdjuren och det har varit ett samspel mellan barnen i leken då de tillsammans utformat olika världar till djuren och haft en kommunikation emellan varandra.

 

Tillägg från pedagoger kopplat till läroplan

Samtal

För att påbörja vårt Guldkorn "Vatten" ställde vi pedagoger frågan "Vad finns det i vattnet" till barnen för att ta reda på vad de har för erfarenheter om just vatten. Barnen hade många svar och ledde oss in på djur i havet. För att fortsätta med vårt Grön Flagg tema "Hav och Vatten" ställde vi pedagoger frågan "Vad finns det i vattnet" till barnen för att ta reda på vad de har för erfarenheter om just vatten. Barnen hade många svar och ledde oss in på djur i havet. De hade väldigt stora kunskaper om olika djur i havet och kom sen in på stenar och sjögräs.För att fortsätta med vårt Grön Flagg tema "Hav och Vatten" ställde vi pedagoger frågan "Vad finns det i vattnet" till barnen för att ta reda på vad de har för erfarenheter om just vatten. Barnen hade många svar och ledde oss in på djur i havet. De hade väldigt stora kunskaper om olika djur i havet och kom sen in på stenar och sjögräs.För att fortsätta med vårt Grön Flagg tema "Hav och Vatten" ställde vi pedagoger frågan "Vad finns det i vattnet" till barnen för att ta reda på vad de har för erfarenheter om just vatten. Barnen hade många svar och ledde oss in på djur i havet. De hade väldigt stora kunskaper om olika djur i havet och kom sen in på stenar och sjögräs.

 

Barnen hade många tankar och idéer om vad som finns i vattnet och svaren ledde oss in på djur i havet. Man kan se i citaten ovan att det något barn börjar nämna fortsätter andra barn att nämna och kommer då på nya djur. Deras kunskaper och erfarenheter var väldigt stora om olika djur i havet och kom sen in på stenar och sjögräs.

 

Intresset för vad som lever i vatten och finns vid vatten fortsätter och barnen kommer på nya djur. De utforskar genom att ställa frågor, och tankarna fortsätter.

 

Miljö

Miljön på avdelningen har påverkats på så vis att vi har införskaffat fler havsleksaker som barnen blivit intresserade av och på så vis fått upp nya tankar om vad det är för djur. Även pussel som är utifrån havet är införskaffat.

 

Kuben har förändrats till ett hav med fiskar som hänger ner, och kuben har även använts till att rikta en projektor mot kuben med en havsfilm där olika fiskar visas. 

 

Estetik

Vi lyssnade på en saga om en vattendroppe som sedan förvandlas till ånga när solens strålar lyser på den. När vattendroppen tillsammans med flera andra vattendroppar stiger upp bildas det moln på himlen. Efter ett tag är det många vattendroppar och då börjar det plötsligt regna. Vattendropparna regnar ner i sjöar, hav, dammar och även på marken där växterna finns. Till sist börjar det om igen... Vattnets kretslopp går runt, runt och runt!

 

Vi har låtit barnen måla det som finns i havet. De fick själva bestämma vad de ville måla. En del valde att rita istället. Efteråt fick de klippa ut det de skapat. När de var färdiga laminerades deras målningar och teckningar som sedan sattes upp på havsfönstret efteråt.

 

De har även gjort sina egna havsflaskor och fått bestämma vad de ville ha i dem. Det blev pärlor som föreställer havsbotten och piprensare formades till fiskar. Några barn ritade och klippte ut fiskar, hajar, delfiner, sjöhästar, krabbor m.m. som sedan barnen var med och laminerade för att kunna stoppa ner i havsflaskorna. Sist tog vi i vatten och blå karamellfärg för att förändra upplevelsen av flaskorna och göra vattnet levande. 

 

Samspel

Tillsammans fick barnen måla ett hav med färgerna blått och vitt på stora papper. Allihop satt runt ett bord och målade ett gemensamt hav. Barnen började genast blanda den blå och vita färgen, och fick fram olika nyanser av blått. De upptäckte att havet blev i olika blå färger. Det blev ljusblått, mörkblått och blått på olika ställen.

 

Kemi

Vi har gjort olika vattenexperiment. Ett experiment var när vi tog fram tre vattenskålar: en med varmt vatten, en med ljummet vatten och en med kallt vatten. Barnen fick doppa en hand i den varma och en hand i den kalla samtidigt för att sedan förflytta båda händerna till den ljumma. Några barn fokuserade på att vattnet var varmt, kallt och ljummet medan andra upptäckte att händerna kändes tvärtom mot innan när de tog ner händerna i det ljumma vattnet.

 

För att visa hur vattnets kretslopp går till har vi även gjort ett experiment. Genom att ha en skål med vatten, ett ljus i skålen som vi sedan tänder och till sist sätter ett glas över så kan man synliggöra hur vattnets kretslopp går till. För när ljuset tänds så steg vattnet i glaset pga. värmen och likaså när man sedan tog bort glaset så åkte vattnet ner för då försvann värmen. Barnen ville se experimentet igen då det var spännande att se vad som sker med vattnet.

 

Vi har även haft smaktest med barnen. Då har vi satt fram fyra olika glas med vatten i. I ett glas var det salt, i ett annat socker, i ett selleri och i sista citron. Barnen fick med hjälp av en sked smaka på de olika glasen med vatten och gissa sig fram till vad det var för smak. Smakerna som kom upp var surt och salt. Beskt och sött var lite svårare att sätta ord på, men med hjälp av varandra klarade vi det. 

 

Våra barn har fått vars ett glas med vatten i och fått börja med att titta på vattnet, sedan lyssnat på vattnet och till sist smakat på vattnet. Detta var ett sätt att låta barnen utforska vatten med tre av sina olika sinnen.

 

Vi har tagit in lite snö i bunkar och provade att vispa den med diskmedel. Först var det trögt att röra runt och det behövdes starka muskler. Sen fluffade den till sig och blev som grädde eller raklödder. Det var skönt att känna på den och att vispa runt i det fluffiga som uppstått.

 

Fysik

Vi har gjort ett experiment där vi pratade om regnbåge. På så vis kom vi in på hur en regnbåge blir till. Barnen visste att det måste regna, och sedan pratade vi om att det även krävs sol eftersom solstrålarna studsar i vattendropparna blir det en regnbåge.

 

Biologi

En dag hade en pedagog över tulpaner och påskliljor hemifrån som behövde planteras. Barnen fick därför vars en spann som de gjorde hål i botten på, och sedan la de ner jord och till sist blomman. Barnens kunskaper om vad växter behöver hade de full koll på efter vår saga om vattnets kretslopp och där av var de noga med att de skulle få vatten och sol. Därför lät vi spannarna stå utomhus på förskolans utegård.

 

När blommorna inte längre blommade sparade vi på löken från blommorna och dessa fick barnen sedan plantera ner var de ville på förskolan. De visste om att lökarna behöver grävas ner i jorden. Ska bli spännande att se var det växer upp påskliljor och tulpaner nästa vår.

 

Några barn har varit och håvat i en bäck som finns i vår närmiljö. Detta var ett val som gjordes eftersom var gång vi närmar oss vatten dras barnen till bäckar och pölar. På så vis fick barnen ha med sig luppar och förstoringsglas som de använde för att utforska vad som kan finnas i vattnet. Detta var ett sätt att utveckla barnens kunskaper ytterligare, och där igenom föra samtal tillsammans med barnen.

 

Teknik

För att uppleva vatten på andra vis har vi använt oss av det digitala genom att projicera filmer med havet mot en kub. Där har barnen tittat och samtalat om vad de ser och vad allt är som finns i havet. En del barn blev avslappnade och la sig ner. De såg hajar, korallrev och olika sorters fiskar. 

 

En del barn har även fått använda green-screen och låtsas vara i havet. De fick låtsas simma och flyta i ”havet”.

 

Vi har kollat på en film om vattnets kretslopp och även reningsverket. Några barn uppmärksammade att vattnet blev renare när det kom ut från reningsverket.

 

Kretsloppsmaterialet om droppen har använts till vår blue-bot där vi programmerat vägen som vattendroppen tar i kretsloppet och sedan testat tekniken vidare. Blu-boten är ett sätt att utveckla barnens förståelse och kunskap om programmering genom att programmera blue-boten åt det hållet den ska gå. Det krävs en viss tankeförmåga där barnen behöver kunna planera sin bana och räkna varje steg blue-boten behöver ta för att den ska hamna på rätt plats.

 

Tillsammans med barnen har vi forskat på vår ipad och sökt fakta om olika havsdjur som barnen velat veta mer om.

 

Vi har även tittat på olika filmer om havsdjur på ipaden. Clownfiskar och räkor var något barnen tyckte var roligt att kolla på, samt pingviner när de simmade i vattnet och gled på isen.

 

Utvärdering

Hur blev det?

Guldkornet vatten har under terminens gång rullat på utan några avbrott då barnen har visat på intresse var gång vi är ute. Det har då kommit upp frågor och funderingar från barnen har detta gjort att guldkornet hela tiden har varit fortlöpande och skett naturligt utifrån barnen.

 

Eftersom det har varit något som alla barn har tyckt om har alla barn oavsett kön deltagit i aktiviteterna. På så vis har vi pedagoger varit uppmärksamma på genusperspektivet, och upplevt det som att vatten är något neutralt att jobba utifrån. Det blir inga könsfördelningar när man arbetar med vatten, utan alla tycker om det.

 

Det har varit ett guldkorn som lockat alla barn även om åldersskillnaden är stor. Vatten lockar alla, och det har även väckt sidor hos barnen som vi tidigare inte fått se. Barn som ibland är blyga och försiktiga av sig har tagit för sig och öppnat upp sig i samtal, samt barn som inte är aktivt delaktiga i skapande har varit med och skapat saker inom vattentemat. Det blir synligt att när intresset hos barnen finns deltar de i saker som de i vanliga fall inte vill.

 

Det man kunde tänkt på är att betonat vissa begrepp mer och fördjupat sig mer i det. Däremot har barnen varit så intresserade av att få uppleva vatten med sina sinnen att det inte har varit samtalet som varit intressant. Det har varit själva upplevelsen av vatten som barnen har dragits till och på så vis har vi pedagoger kunnat fånga barnen i det och haft naturliga samtal under tiden som barnen upplever och experimenterar.

 

Barnens kunskaper om vatten, vad som lever i vatten och hur vattnets kretslopp samt regnbågar går till har utvecklats under denna termin. Detta har synliggjorts på så vis att barnen har samtalat om havsdjur, regnbågar och regn, samt ställt frågor och varit nyfikna på hur de olika djuren lever och äter. De har även velat veta mer om regnbågar och vattnets kretslopp. Då barnens tankar och idéer hela tiden har funnits i verksamheten har det gjort att vi som pedagoger måste vara medforskande aktörer tillsammans med barnen för att kunna forska och ta reda på det barnen funderar över, vilket vi upplever att vi gjort.

 

Hur går vi vidare?

Detta guldkorn kommer nu att avslutas eftersom det blir en ny barngrupp med nya konstellationer efter sommaren. Vi får därför se vad det kommer vara för intresse i den kommande barngruppen. Det barnen har gjort till guldkornet har de fått ta med sig hem som minne. En del saker är kvar på avdelningen, och kommer fortsätta användas som material i barngruppen.


Läroplanskopplingar

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik,

att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback