Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Demokrati åk5

Skapad 2018-08-07 11:36 i Svensgårdsskolan Helsingborg
Vi lär oss om demokrati och beslutsfattande samt hur olika val går till. Vi tittar närmare på vad en kommun är och hur den fungerar.
Grundskola 5 – 6 Samhällskunskap
Vad menas med demokrati? Vad innebär motsatsen, diktatur? Hur går det till i olika val. Vad är en kommun och vad innebär det? Det är några frågor som vi ska hitta svar på under det här arbetsområdet.

Innehåll

Syfte med arbetsområdet.

Ur Lgr 11 - läroplanen.

Centralt innehåll som arbetsområdet berör.

Från Lgr 11- läroplanen.

Så här kommer vi att arbeta.

Vi kommer att läsa i "Upptäck Samhälle".

Du kommer arbeta med olika uppgifter enskilt eller i grupp.

Vi kommer ha diskussioner utifrån olika frågeställningar.

Vi kommer se filmer som handlar om demokrati och beslutsfattande.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.
    Sh
  • Centralt innehåll
  • Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.
    Sh  4-6

Matriser

Sh
Demokrati och val

Demokrati

Ny nivå
Ny nivå
Ny nivå
Du har...
Eleven har grundläggande kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra enkla resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.
Eleven har goda kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra utvecklade resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.
Eleven har mycket goda kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.
Du har...
Diskutera på ett enkelt sätt hur människor och grupper kan påverka beslut på olika nivåer. Du kan på ett enkelt sätt diskutera saker som minskar människors möjligheter att påverka.
Diskutera på ett utvecklat sätt hur människor och grupper kan påverka beslut på olika nivåer. Du kan på ett utvecklat sätt diskutera saker som minskar människors möjligheter att påverka.
Diskutera på ett välutvecklat sätt hur människor och grupper kan påverka beslut på olika nivåer. Du kan på ett välutvecklat sätt diskutera saker som minskar människors möjligheter att påverka.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: