Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

7 - 9

Tygmålning och sömnad åk 7

Gunnesboskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 9 augusti 2018

Att själv designa och skapa ett arbete ger dig stora möjligheter att påverka och få något precis som du själv vill ha det.

Beskrivning av arbetsområdet

Vi kommer att testa olika metoder att sätta färg och tryck på tyg och din uppgift är att genomföra ett större eller två mindre arbeten i sömnad. Du kan inspireras av vad som helst, tänk på vad just du tycker om och gör flera utkast på idéer innan du bestämmer dig. Du kommer att träna dig på att skissa för hand och/eller på din Ipad.  Du kommer att repetera grunderna i sömnad och lära dig att ta egna mått för att kunna välja rätt storlek vid ev klädsömnad. Det är viktigt att vara noggrann när man slöjdar för det påverkar resultatet mycket och ett bra förarbete underlättar resten av arbetet. När det finns arbetsbeskrivningar använder vi dem och tränar på språket, speciellt de slöjdspecifika orden och du befäster dessa ord när du utvärderar ditt arbete i din digitala slöjdportfolio. Du behöver inte skriva så mycket utan kan gärna jobba med film, bilder eller berätta om din process. Det viktigaste är att du dokumenterar ditt slöjdarbete under arbetets gång och reflekterar över din val och motiverar dem. 

Slöjdens syfte

Undervisningen i slöjd ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i olika hantverk och förmågan att arbeta med olika material och uttrycksformer. Eleven ska ges möjligheter att utveckla sin skicklighet i en process där tanke, sinnesupplevelser och handling samverkar. Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat.

Kunskapsmål

I arbetsområdet sömnad kommer du att få möjlighet att utveckla följande förmågor:

Centralt innehåll

I arbetsområdet sömnad arbetar vi mot följande punkter i det centrala innehållet för åk 7-9


Läroplanskopplingar

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.

Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.

Matriser i planeringen
Utvecklingsmatris slöjd (år 7-9)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback