Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild år 7 ht 18: Bildmapp - ditt namn som en logotyp

Skapad 2018-08-16 10:55 i LMH-enheten Uppsala
Din första bilduppgift på Söder blir att göra en bildmapp att förvara dina bilder i. Du ska välja en välkänd logotyp och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola eller Lego! Din egen logga kommer sedan att pryda din bildmapp!
Grundskola 7 – 9 Bild
Din bilduppgift blir att göra en bildmapp att förvara dina bilder i. Du ska välja en välkänd logotyp och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola eller Lego! Din egen logga kommer sedan att pryda din bildmapp!

Innehåll

Inledning

 
En logotyp (eller logo, logga som man ibland säger) är detsamma som ett grafiskt varumärke eller ett företags namn designat som en bild eller en symbol. Tänk dig hamburgerkedjan Mc Donalds. De har ett stort gult M med runda former som vi tydligt känner igen när vi är ute och kör. Det är meningen att man ska känna igen det, på färgen och på formen. Det är en tydlig och välkänd logotyp. Svenska företag med välkända logotyper är t ex H&M, IKEA eller VOLVO. 

Du ska välja en välkänd logotyp (som du gillar) och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Det innebär att några bokstäver kanske saknas, och då får du använda din fantasi och fundera över hur just den bokstaven skulle kunna se ut i den stilen som loggan har. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola (försöka härma bokstäver, layout och stil). De snirkliga delarna får du då anpassa till ditt eget namn. Om logotypen har en inbakad symbol, så får du försöka få med den i ditt namn. 
 

Metod

1. Vi tittar på kända logotyper och varumärken tillsammans. Vi pratar om hur mycket typsnittet, kompositionen och färgen spelar roll för vår igenkänning av logotyper.

2. Välj en logotyp som du tycker passar dig. Sök på nätet bland kända logotyper. Det kan handla om kläder, sociala medier, pop- och rockband, dataspel, tv-spel, godis, chips, idrottsklubbar osv..

3. Byt sedan ut texten i loggan till ditt eget namn. Välj gärna en logga som har samma begynnelsebokstav som dig själv, allt för att lura ögat.

3. Skissa upp loggan/namnet på din bildmapp med blyerts. Tänk på att utnyttja ytan/storleken på pappret.

4. Färglägg sedan med valfri färg (färgpennor, akvarell, akrylfärg och/eller tusch). Tänk på att försöka få det färgstarkt!

Uppgifter

  • Bild - Inlämning och dokumentation av bildmapp med logga

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: