Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7 - 9

Tal (år 8)...

Stavby skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 12 augusti 2020

Kan det finnas något mer att lära sig om tal? Varför är vårt talsystem uppbyggt som det är? Hur är andra talsystem uppbyggda? Vad är ett tal i potensform? När använder man dem och hur räknar man med dem?

 Syfte

Syftet med matematiklektionerna är att träna de olika förmågorna så att du får en större matematikkunskap. I det här arbetsområdet som handlar om tal gör vi det genom att repetera och befästa hur vårt talsystem är uppbyggt, lära oss mer om hur man räknar med decimaltal, negativa tal och tal i potensform.

Innehåll

De olika delarna

  • Tiosystemet
  • Multiplikation och division med decimaltal
  • Negativa tal (räkna med de olika räknesätten)
  • Tal i potensform
  • Tal skrivna i olika baser

Så här kommer vi arbeta 

Genomgångar med exempel

Diskussioner i helklass, grupper och par

Konstruera egna uppgifter

Problemlösningsuppgifter, bl.a. med EPA, (ev. någon som läxa)

Praktiska övningar (bl.a spel)

Göra utvalda uppgifter i boken, grön kurs, diagnos, blå/röd kurs

Ha minitester varje vecka på det vi arbetat med

Kunskaper

När vi arbetat klart med avsnittet är målet att du ska (röd kurs kursiv):

    • Förklara hur vårt talsystem är uppbyggt,( t.ex förstå att värdet på en siffra beror på dess positionen, veta hur många tiondelar och tusendelar det går på en hel, kunna skriv 307 hundradelar med siffror....)
    • Känna dig säker på att räkna med (positiva) tal mindre än 1 i de olika räknesätten (addition, subtraktion, multiplikation och division)
    • Kunna förklara vad ett negativt tal är och...
    • ...kunna göra beräkningar med dem i addition och subtraktion samt multiplikation och division
    • Förstå vad tal i potensform innebär (begreppen bas och exponent) 
    • Kunna skriva och beräkna tal i potensform
    • Kunna räkna multiplikations-och divisionsuppgifter med potenser
    • Känna till hur man kan räkna med tal i andra baser än 10

 

Bedömning

 När vi arbetar med innehållet och mot kunskaperna tränar vi hela tiden på att utveckla fem förmågor inom matematiken. Här är en sammanfattning av dem:

  • Problemlösningsförmåga: Formulera och lösa matematiska problem, välja lämpliga strategier och utvärdera dem. Beskriva med hjälp av olika uttrycksformer.
  • Begreppsförmåga: Använda och analysera matematiska begrepp, se hur olika begrepp hänger ihop.
  • Metodförmåga: Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa uppgifter.
  • Resonemangsförmåga: Föra resonemang, ställa och besvara frågor, motivera.
  • Kommunikationsförmåga: Beskriva och redogöra tankegångar, användandet av olika uttrycksformer.

 

Du bedöms utifrån din utveckling av de fem förmågorna, i matrisen ser du mer vad det innebär och de olika nivåerna.

Bedömningen och respons görs kontinuerligt under arbetsområdet men också vid specifika tillfällen, t.ex:

  • Diagnoserna i boken
  • Speciella problemlösningsuppgifter eller andra inlämningsuppgifter
  • Prov 
  • Ev. läxa/inlämningsuppgift

Läroplanskopplingar

förmåga att använda och beskriva matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förmåga att välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik och värdera valda strategier,

förmåga att föra och följa matematiska resonemang, och

förmåga att använda matematikens uttrycksformer för att samtala om och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Reella tal och deras egenskaper samt talens användning i matematiska situationer.

Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal.

Tal i potensform. Grundpotensform för att uttrycka små och stora tal samt användning av prefix.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar.

Strategier för att lösa matematiska problem i olika situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Formulering av matematiska frågeställningar utifrån olika situationer och ämnesområden.

Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.

Eleven visar grundläggande kunskaper om matematiska begrepp samt använder och beskriver begrepp och samband mellan begrepp inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med tillfredsställande säkerhet.

Eleven väljer och använder i huvudsak fungerande matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med tillfredsställande säkerhet.

Eleven löser enkla problem. Eleven bidrar till något förslag på alternativt tillvägagångssätt. I samband med problemlösning bidrar eleven till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget. Eleven värderar strategier och resultatens rimlighet på ett enkelt sätt.

Eleven för och följer matematiska resonemang genom att framföra och bemöta påståenden med enkla matematiska argument.

Eleven redogör för och samtalar om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då symboler och andra matematiska uttrycksformer.

Eleven visar goda kunskaper om matematiska begrepp samt använder och beskriver begrepp och samband mellan begrepp inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med god säkerhet.

Eleven väljer och använder ändamålsenliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med god säkerhet.

Eleven löser relativt komplexa problem. Eleven ger något förslag på alternativt tillvägagångssätt. I samband med problemlösning formulerar eleven enkla matematiska modeller som efter någon bearbetning kan tillämpas i sammanhanget. Eleven värderar strategier och resultatens rimlighet på ett utvecklat sätt.

Eleven för och följer matematiska resonemang genom att framföra och bemöta påståenden med relativt väl underbyggda matematiska argument.

Eleven redogör för och samtalar om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt sätt och använder då symboler och andra matematiska uttrycksformer.

Eleven visar mycket goda kunskaper om matematiska begrepp samt använder och beskriver begrepp och samband mellan begrepp inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med mycket god säkerhet.

Eleven väljer och använder ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med mycket god säkerhet.

Eleven löser komplexa problem. Eleven ger förslag på alternativa tillvägagångssätt. I samband med problemlösning formulerar eleven enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget. Eleven värderar strategier och resultatens rimlighet på ett välutvecklat sätt.

Eleven för och följer matematiska resonemang genom att framföra och bemöta påståenden med väl underbyggda matematiska argument.

Eleven redogör för och samtalar om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt och effektivt sätt och använder då symboler och andra matematiska uttrycksformer.

Matriser i planeringen
Generell bedömningsmatris matte
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback