Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SKRIVA RECENSION/ANALYS

Skapad 2018-08-16 15:33 i Söderskolan Falkenberg
Uppdaterad gemensam planeringsmall för Falkenbergs grundskolor från årskurs 1 till årskurs 9 ht-2018.
Grundskola 8 Engelska
Vi ska träna på att skriva recension och analys efter en särskild struktur och med särskilda begrepp på engelska. Fokus ligger även på allmän textstruktur som gäller för all skriftlig produktion.

Innehåll

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Skriftlig produktion, redogöra, beskriva och diskutera. Grammatiska strukturer samt textens och språkets form.

Bedömning - vad och hur

Du ska skriva en recension eller analys av en film, serie eller bok du sett/läst. Detta är en träningsuppgift inför nästa skriftliga produktion som handlar om att recensera eller analysera den film vi ser tillsammans. Då kommer samma struktur för texten att gälla som den vi jobbar med som förberedelse. 

Undervisning och arbetsformer

Vi går tillsammans igenom, med hjälp av exempeltexter på olika nivåer, hur en recension och analys kan se ut. Vi kommer att gå igenom och träna på ett antal ord och begrepp som du sedan ska använda dig av. Strukturen och formatet för din skriftliga produktion är viktigt så detta läggs också tid på. Vi ser sedan en film tillsammans som du sedan recenserar eller analyserar alternativt väljer en egen film.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Olika sätt att bearbeta egna framställningar för att variera, tydliggöra, precisera och anpassa dem efter deras syften.
  En  7-9
 • Muntliga och skriftliga berättelser, beskrivningar och instruktioner.
  En  7-9
 • Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar, frågor och förklaringar.
  En  7-9
 • Språkliga företeelser för att förtydliga, variera och berika kommunikationen som uttal, intonation och fasta språkliga uttryck, grammatiska strukturer och satsbyggnad.
  En  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: