Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läsning

Skapad 2018-08-17 11:11 i Djupedalskolan Härryda
Under den första delen av Strukturerad läsning i höst kommer vi att fokusera på skönlitterära böcker, läsning och analys. Ni får välja bok fritt utifrån en förvald genre. Varannan vecka är det enskild läsning som gäller, varannan är det diskussion i grupp utifrån frågor ni får av mig. Vecka 42 kommer ni få en skriftlig uppgift som ska lämnas in vecka 45. Den skriftliga uppgiften kommer att vara baserad på de diskussionsfrågor ni redan fått. Det är inget krav att ni ska ha läst ut hela boken, men såklart underlättar det avsevärt ju mer ni har läst när ni ska svara på frågorna. Det går givetvis bra att ta hem boken och läsa under höstens gång. Om man missat något lektionstillfälle där vi haft diskussioner rekommenderas det att man på sin egen tid tar ansvar för att tillsammans med någon kompis gå igenom frågorna. Syfte Strukturerad läsning del 1: Att läsa och reflektera över det man läser. Att diskutera vad man läst och ta del av andras reflektioner. Att själv formulera sina reflektioner utifrån vad man läst samt diskuterat med andra. Måndagsgruppen 9.35 – 10.15 läser Fantasy Måndagsgruppen 13.45 – 14.25 läser Spänning Onsdagsgruppen 9.45 – 10.25 läser Spänning
Grundskola 8 Svenska
Att läsa och reflektera över det man läser. Att diskutera vad man läst och ta del av andras reflektioner. Att själv formulera sina reflektioner utifrån vad man läst samt diskuterat med andra.

Innehåll

Under den första delen av läsningen i höst kommer vi att fokusera på skönlitterära böcker och analys. Ni får välja bok fritt utifrån en förvald genre. Varannan vecka är det enskild läsning som gäller, varannan är det diskussion i grupp utifrån frågor ni får av mig.

Ni kommer att få en skriftlig uppgift (recension av läst bok) som ska lämnas in.

Syfte: Att läsa och reflektera över det man läser. Att diskutera vad man läst och ta del av andras reflektioner. Att själv formulera sina reflektioner utifrån vad man läst samt diskuterat med andra.

 

 

Matriser

Sv
Läsning

Nivå 1
F
Nivå 2
E
Nivå 3
C
Nivå 4
A
Läsning
Din läsning saknar fokus. Du bidrar inte till en arbetsro.
Du läser fokuserat.
Du läser fokuserat och du tar ansvar för att läsa på fritiden om du upplever att du inte kan delta eller bidra till diskussionerna.
Du läser väldigt fokuserat och tar ansvar för att på fritiden läsa vidare om du upplever att du inte kan delta eller bidra till diskussionerna. Du har tagit ansvar för att välja en utmanande bok anpassad för din läsnivå och har mer eller mindre ha läst ut boken.
Diskussion
Du sitter tyst eller kommer bara med ovidkommande kommentarer.
Du deltar kontinuerligt i samtal och diskussioner som rör bokens handling, karaktärer, miljö osv.
Du deltar aktivt i samtal och diskussioner som rör bokens handling, karaktärer, miljö osv. Dina resonemang är utvecklade och relativt väl underbyggda.
Du deltar aktivt i samtal och diskussioner som rör bokens handling, karaktärer och miljö. Du kan dra paralleller till egna erfarenheter eller annat du läst. Dina resonemang är välutvecklade och väl underbyggda.
Skriftlig uppgift
Dina svar är så kortfattade att din kunskap inte framgår. Du gör inga reflektioner.
Du skriver enkla svar/reflektioner på frågorna.
Dina svar/reflektioner är välformulerade och genomtänkta.
Dina svar/reflektioner är välformulerade och genomtänkta och visar att du kan dra egna slutsatser.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: