Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7

Kemi - Materia åk 7 ht-18

Västervångskolan F-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 20 augusti 2018

Nästan allt runt om dig är uppbyggt av materia; marken du står på, vattnet du dricker, luften du andas, ja hela du är uppbyggd av materia i form av atomer och molekyler. I det här området får du lära dig mer om vad atomer och molekyler är och hur olika ämnen är uppbyggda. Du får lära dig hur vi ska laborera i våra nya NO-salar och de säkerhetsföreskrifter som gäller där.

Under arbetet kommer du att få lära dig grundfakta om materians uppbyggnad. Du kommer att arbeta både enskilt och i par/ grupp, teoretiskt och praktiskt.

Vi går igenom säkerhetsföreskrifterna som gäller i våra nya NO-salar och den "mall" vi använder för att skriva laborationsrapporter. Vi kommer att träna på detta dels genom att skriva tillsammans, dels genom att bedöma redan klara rapporter. Du kommer också att få skriva egen rapport.

Vi kommer också att laborera - rent praktiskt arbete i kemisalen.


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Hur man hanterar kemikalier och brandfarliga ämnen på ett säkert sätt.

De kemiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Kemi åk 7-9 vt-17
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback