Utifrån vår analys vill vi i år sätta fokus på interkulturella, matematiska och språkliga perspektiv. Den litteratur vi valt att koppla till projektet är "Att undervisa barn i förskolan" och "Undervisning i förskolan". Vårt mål är att konkretisera och använda litteraturen i vardagen som stöd för vårt övergripande projekt Tio goda vanor med frågeställningen Vem får man lov att bli som vision. Vi har sett att en framgångsfaktor i undervisning är att ha barnens inflytande, samspel, delaktighet och ansvar i fokus och detta vill vi ska genomsyra årets projekt Lika-olika.
Granens tematänk:
*utifrån barnens visade intresse; superhjältar, former, tärningsbild. Dessa delar gjorde att matematik skulle vara i fokus av första delen av temat Lika-olika.
* pedagogaktion; vi ser ett behov av att utveckla samspel, ansvar och delaktighet, tillit till sin förmåga, begrepp,
Synliggöra likheter och olikheter i vardagen.
Granens;
Kommunikativa förmågan - samspel,
Begreppslig förmågan - begrepp,
Metakognitiva förmågan - tillit till sin egen, ansvar och delktghet
( ref. Big five).
Våra fokusvanor inom projektet lika-olika kommer att vara tre stycken inom ”Tio goda vanor”.
5 Lär nya saker.
6 Repetition.
8 Ta egna beslut.
Vara tillåtande pedagoger med ett syfte att utveckla lärandet i vardagen genom att ta tillvara på barnens intresse och nyfikenhet, både bekräfta & utmana.
Tydlig och planerad undervisning som bygger på vetenskaplig grund och utgår från barnens erfarenheter, delaktighet och nyfikna frågor i en föränderlig lärmiljö.
Granens;
Pedagogaktion; nulägesintervjuer kring begreppen lika/ olika. ” berätta, visa,-Vad betyder det när något är lika/olika för dig?”
Matematiken former, mönster, symmetri, utgå från dem själva - sortera sockaraktivitet..kläder..ögonfärg..kroppen/ lika kroppsdelar..vi använder oss även med tärningsbilden.
Med verktyget TAKK och bild stöd (Tecken som stöd) kan vi som pedagoger stödja barnen i händelser under dagen. Men även för att förstärka ord och begrepp som uppkommer i planerade aktiviteter och i vår vardag.
Med en hemuppgift når vi målet som inbegriper ”nyanserad innebörd av begrepp”. Hitta former i hemmet och delge det till varandra på förskolan. Hemuppgiften kom till att kallas Formjakten.
Filma och följa lärprocesser i vardagen.
Arbeta med reflektionsprotokoll och dokumentation via unikum
Granens;
dokumentationsvägg temavägg lika/ olika händelsedokumentationer över veckans händelser..barnen vara med i skapandet av dokumentationen. Ta tillvara barnens reflektioner.
Samma underlag läggs ut på Unikum till VH.