Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsa och livsstil 1-3

Skapad 2018-08-21 14:12 i Torsångs skola Borlänge
Grundskola 1 – 3 Idrott och hälsa
I momentet "Hälsa och livsstil" leker vi lekar och utför sporter och träningspass med inslag av styrka och kondition. Vi samtalar om upplevelsen och känslan i kroppen under tiden och efter vi har varit fysiskt aktiva. Vi samtalar även om hur vi kan leva för att uppnå en god hälsa och vad vi ska tänka på för att förebygga skador under olika aktiviteter. Samarbete är en viktig del i momentet där fokus ligger på att alla ska få känna sig sedda och delaktiga.

Innehåll

Genomförande

Vi pratar om

  • Den egna upplevelsen av fysiska aktiviteter.
  • Ord och begrepp som berör olika saker som är viktiga för en god hälsa.
  • Vikten av röra på sig, god hygien, mat, sömn, kärlek, att bli sedd, stress.
  • Uppvärmningens betydelse.
  • Hur vi förebygger skador

Vi leker lekar och utför sporter och träningspass med inslag av styrka och kondition, både inne och ute, och i samband med det för vi samtal om upplevelsen och känslan i kroppen. 

Vi övar avslappning (barnyoga, muskulär avslappning) och samtalar kring hur det känns i kroppen och varför det är viktigt att lära sig att slappna av och vad det kan bidra med till en bättre hälsa.

Vi genomför samarbetsövningar, som en del av elevernas hälsoarbete, där vi för samtal om att visa uppskattning till varandra och att alla ska få känna sig sedda och delaktiga i skolan.

 

Bedömning

Bedömning sker utifrån din delaktighet och utveckling i momentet Hälsa och livsstil. Deltagande, genomförande och förståelse för övningar och begrepp bedöms kontinuerligt i undervisningen.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: