Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

"På Västfronten intet nytt" - en berättelse om unga människors liv vid fronten under Första världskriget.

Tullbroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 21 augusti 2018

Vi (hög)läser Erich Marie Remarques roman "På Västfronten intet nytt" för att knyta an till arbetsområdet i historia där vi rör oss från det senare 1800-talet och fram till Efterkrigstiden. Erich Marie Remarques roman skildrar soldaternas svåra tid vid Västfronten vars sönderslitna landremsa delade Första världskrigets Europa, från Nordsjön i norr till Medelhavet i söder. Många var de unga män från båda sidor som reste till fronten och vad de trodde var ett ärofyllt uppdrag för fosterlandet. Verkligheten var en helt annan...

Erich Marie Remarques roman "På Västfronen intet nytt" har blivit till en klassiker vars storhet endast förmörkas av dess hemska innehåll. Att ens försöka föreställa de unga männens tillvaro vid Västfronten är omöjligt, men att försöka förstå varför de begav sig dit med en känsla av såväl fosterlandskärlek som stolthet är mödan värt. Remarques bok tjänar nämligen ett högre syfte och budskap till mänskligheten; det får aldrig ske igen. 

Vi inleder arbetet med att ägna en stund åt författaren och hans samtid. Hur såg Europa och världen ut runt sekelskiftet och vad var det som drev ländernas folk in i två världskrig på mindre är femtio år? Erich själv stred själv på Preussens (nuvarande Tysklands) sida under Första världskriget och fick uppleva dess fasor med egna ögon. Han blev skadad i kriget men överlevde och utbildade sig efteråt till lärare men det är som författare han gjort sig mest känd för eftervärlden. Boken handlar inte så mycket om orsaker till Första världskriget utan rör sig mellan ett antal unga mäns livsöden vid fronten och deras familjer, nära och kära där hemma. Vi får möta bland andra män som Kemmerich, Bäumer och Kat i deras förtvivlade kamp för överlevnad i ett landskap sönderslutet av granater, kulspruteeld, fosgen (stridsgas), råttor, lervälling och taggtråd. 

Mot slutet av arbetsområdet kommer vi att se en filmatisering av boken.


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Matriser i planeringen
Svenska - Kunskapskrav år 9
Svenska som andraspråk - Kunskapskrav år 9
Uppgifter
Att redogöra för bokinnehåll.

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback