Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

HUMHUM00S

Kursöversikt humsam

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 21 augusti 2018

Vad innehåller kursen? Och hur ligger du till? Här hittar du både en grovplanering och din kursmatris.

Kursplanering för humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering

Inledning

Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering är en fördjupnings- och metodkurs, som fokuserar på sociologi, en del av den samhällsvetenskapliga vetenskapen.

I kursen fokuserar man på ett valt kunskapsområde och läser in mer kunskap om detta än man hinner i den vanliga kursen. Krav ställs på vetenskapligt förhållningssätt, att ni relaterar era kunskaper till samhället och omvärlden, att ni kan begrepp, teorier och metoder. Men framför allt krävs att ni kan praktisera vetenskapliga metoder och presentera och resonera kring resultatet av era undersökningar muntligt och skriftligt.

Vårt förslag är att vi fördjupar oss i social kategorisering i ett par former, och att vi också fördjupar oss inom intersektionalitet, vilket handlar om hur flera sociala kategorier samverkar hos individen.

Kursens mål

Undervisningen i ämnet humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering ska ge eleverna tillfälle att utveckla följande:

  1. Kunskaper inom det valda kunskapsområdet.
  2. Förmåga att bearbeta, analysera och diskutera kunskapsområdet ur olika aspekter samt att relatera kunskapsområdet till omvärlden.
  3. Förmåga att använda begrepp, metoder och teorier i arbetet med kunskapsområdet.
  4. Förmåga att tillämpa ett kritiskt förhållningssätt i arbetet med kunskapsområdet.
  5. Förmåga att praktiskt omsätta kunskaper inom området i olika sammanhang.
  6. Förmåga att presentera kunskaper inom området i olika sammanhang.

 

Kursens uppbyggnad

I ett första steg så bygger vi en parallell ämnes- och metodkunskap inom samhällsvetenskap i allmänhet och sociologi i synnerhet. Vi testar att göra ett par mindre undersökningar, och analyserar och diskuterar dessa.

I steg två fördjupar vi oss inom genus utifrån ett sociologiskt perspektiv. Med uppdrag från skolan genomför och utvärderar vi en kartläggning om sexuella trakasserier, och kopplar detta både till teorier om genus och till hur det ser ut inom samhället idag.

I det tredje steget dyker vi ner i hur samhällsklasser kategoriseras och skapas, och läser in oss på ett par teoretiker för att sedan själva konstruera, genomföra, presentera och utvärdera en större fältstudie inom området.

Slutligen i ett fjärde steg knyter vi ihop era kunskaper inom genus och samhällsklasser i en fördjupad diskussion om hur olika kategoriseringar samverkar inom intersektionalitet och hur vi som individer påverkas av detta.

Översikt

Vecka

Innehåll

35-43

Block 1: sociologisk vetenskap

45-51

Block 2: genus

2-13

Block 3: samhällsklasser

14-20

Block 4: intersektionalitet

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering HUMHUM00S
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback