Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

FG Bild 2019 - Graffiti - samtidskonst och ungdomskultur

Skapad 2018-08-28 11:36 i Fäladsgården Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 – 9 Bild
Många ungdomar som klottrar på offentliga platser säger att de gör graffiti. Så såg graffitin ut då den uppkom på 1960-talet, men idag är graffiti så mycket mer än lite klotter på en vägg. Det finns en historia bakom graffitins uppkomst i USA - och en utveckling fram till idag.

Nuförtiden klassas graffiti som en konstart och professionella graffitikonstnärer jobbar med lagliga utsmyckningar. Man målar också konst på duk, och några av världens för tillfället framgångsrikaste och mest kända konstnärer är graffitimålare.

Innehåll

Mål

Målet med arbetsområdet är att du ska förstå:

 • Hur du får fram ett budskap, åsikt med text och bild.

 • Principen av 3-dimensionellt uttryck i form av text.

 • Förhållandet mellan ljus, skugga och dess påverkan på 3-dimensionella former,

  i detta fallet textform.

 • Hur man tänker då man arbetar med graffiti.

 • Graffitins historiska utveckling.

Innehåll enligt kursplanen:

Under en föreläsning samt genom egen research blir ni bekanta med graffitins specifika "språk" och uttryck". Vi arbetar därefter praktiskt med att skapa en egen graffitiskiss.

Själva uppgiften hittar ni här:https://sites.google.com/a/skola.lund.se/faladsgarden_bildsalen/graffiti/graffiti-2017

 

Redovisningsform

Redovisning sker genom inlämning av en praktisk uppgift, tillsammans med ett dokument som innehåller research-material.

Visa din kunskap - Bedömning

Den huvudsakliga bedömningen görs på er arbetsprocess samt den färdiga graffitiskissen.
Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
FG Bild Matris Graffiti 2018 - samtidskonst och ungdomskultur

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Framställa bilder
Du gör en bild med ett tema. Du har ett enkelt bildspråk och har delvis genomarbetade uttrycksformer (Se nedan) Uttrycksform = tekniker bildspråk= bilden som helhet. Bildkomposition + teknik och hur tydlig bild/budskap är.
Du gör en bild med ett tema som syns tydligt. Du har ett utvecklat bildspråk och har väl genomarbetade uttrycksformer (Se nedan). Uttrycksform = tekniker bildspråk= bilden som helhet. Bildkomposition + teknik och hur tydlig bild/budskap är.
Du gör en bild med ett tema som visas på ett kreativt sätt. Du har ett välutvecklat bildspråk och har mycket väl genomarbetade uttrycksformer (Se nedan). Uttrycksform = tekniker bildspråk= bilden som helhet. Bildkomposition + teknik och hur tydlig bild/budskap är.
Tekniker, verktyg och material
Du behärskar en grundläggande blyerts- färgläggningsteknik. Du har djup i bokstäverna. Du behöver inte ha med hightlights/ skuggor.
Du behärskar svårare blyerts-färgläggnings-teknik (T ex toningar) och jobbar noga. Du har med och förstår principen med djup i bokstäverna och skuggor/highlights.
Du behärskar en avancerad blyerts- färgläggnings-teknik och jobbar noga in på detaljerna. Du har med och förstår principen med komplicerade bokstävers djup och skuggor/highlights på svårare detaljer och former.
Kombinera bildelement
Du gör en enkel bild och använder hela ytan ok. Du har en enkel bakgrund, med enkla färger eller mönster. Du har minst 3 bokstäver med djup, i ordet du jobbar med.
Du gör en mer utvecklad bild, med en kreativ bakgrund med snygga detaljer (Eller motsvarande utsmyckning på bokstäverna). Du har minst 4 bokstäver med djup, i ordet du jobbar med. Du lägger bokstäverna ihop, eller bakom varandra, enligt graffitins regler.
Du gör en avancerad, personlig bild med intressanta detaljer som för bilden upp till en svårare nivå. Du tänker lite utanför ramarna. En kreativ bakgrund (Eller motsvarande utsmyckning på bokstäverna). Du har minst 4 bokstäver med djup, i ordet du jobbar med. Du lägger bokstäverna ihop, eller bakom varandra, enligt graffitins regler. Och du jobbar kreativt och försvårar då formen på bokstäverna, så att det känns mer graffiti.
Utveckla idéer
Du bidrar till att utveckla idéer inom graffitin och har använt bl a graffitibilder som inspirationsmaterial.
Du utvecklar delvis egna idéer inom graffitin och har använt bl a graffitibilder som inspirationsmaterial.
Du utvecklar egna idéer inom graffitin och har använt bl a graffitibilder som inspirationsmaterial.
Formulera & välja handlingsalternativ
Du jobbar inte så självständigt och behöver ofta hjälp med problemlösning. Du väljer negativa handlingsalternativ, som saktar ner och/eller försämrar kvalitén på ditt arbete.
Du jobbar till stor del självständigt och löser de vanligaste problemen själv. Du undviker negativa handlingsalternativen och utnyttjar lektionstiden effektivt, vilket påverkar kvalitén på ditt arbete positivt.
Du jobbar självständigt och kommer med egna lösningar t o m på svåra problem. Du undviker negativa handlingsalternativen och utnyttjar lektionstiden effektivt. Du använder smarta strategier, vilket höjer kvalitén på ditt arbete och kan göra att du ibland ligger steget före i planeringen.
Presentera bilder
Genom hur du bygger upp din bild, visar du att du förstår vad graffitin går ut på, på en grundläggande nivå.
Genom hur du bygger upp din bild, visar du att du förstår vad graffitin går ut på, på en utvecklad nivå. Du har satt dig in i ämnet lite mer än det som krävs.
Genom en mer avancerad uppbyggnad av din bild, visar du att du har fått en djupare förståelse för graffitin som uttrycksform. Du har satt dig in väl i ämnet.

Analys

Förmågan att analysera och förstå graffitin visas i denna uppgift av din svårighetsgrad och likhet till graffitin. Din förmåga till självreflektion visas i ditt sätt att arbeta - hur du själv ser vad du kan förbättra i dina bilder. Val av nivå du väljer att lägga dig på och klarar av, visar förståelse för de egna förmågorna.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: