Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slöjd åk 4 18/19

Skapad 2018-08-28 13:26 i Presseskolan 4-6 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 4 Slöjd
Slöjdens arbetsområden åk 4

Innehåll

I alla slöjdarbeten övar vi i varje arbetsmoment egen formgivning, användandet av olika hantverkstekniker för  att framställa föremål, förmågan att använda redskap, verktyg och maskiner, att följa instruktioner- både muntliga, skriftliga och digitala -, att motivera val, värdera sitt arbete samt att dokumentera arbetet i text och bild. Dokumentationen sker både i skrivbok och digitalt. I samband med olika moment övar vi de begrepp som hör till.

Vi fortsätter öva på de hantverkstekniker vi redan prövat i årskurs 3 och fyller på med några nya tekniker samt arbetar mer med maskiner. Vi övar på att kunna följa olika typer av instruktioner; text, bild, muntliga och videoinstruktioner.

Trä och metall

Genomgång och provkörning av Hegnersågen (maskinkontursåg).

Vi övar på olika sammansättningar genom att bygga en verktygs/målarlåda. Här följer vi muntliga och visuella instruktioner.

Vi tillverkar mindre föremål i återvunnen metall, där eleverna lär känna ett nytt material med nya tekniker och redskap.

Vi täljer i färskt trä och går igenom säkerhet och knivhantering.

Textil

Vi syr en påse att förvara kommande slöjdarbeten i. Då övar vi bl a att sy på maskin, att följa en skriven instruktion, att göra en applikation och att virka.

Med någon kultur som inspiration skapar eleverna egna mönstrade tyger med hjälp av textilfärg. Av tyget syr vi ett pennfack. Då övar vi formgivning; att hämta inspiration i en kultur för att ge det vi tillverkar ett eget uttryck, att följa en skriven instruktion, maskinsömnad och att sy något med dragkedja samt att göra textiltryck.

Med inspiration i t ex årstid eller högtid kommer vi vid ett par tillfällen att tova; både våttova och nåltova.

Gemensamt projekt för trä och textilslöjd är att brodera en tavla och göra en egen ram. Då övar vi förutom hantverkstekniker även formgivning.

I mån av tid kan eleverna även arbeta med egenvalda projekt.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
  Sl
 • välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
  Sl
 • analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och
  Sl
 • tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
  Sl  4-6
 • Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  Sl  4-6
 • Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.
  Sl  4-6
 • Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
  Sl  4-6
 • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.
  Sl  4-6
 • Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sl  4-6
 • Hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer som inspirationskällor och förebilder för egna idéer och skapande.
  Sl  4-6
 • Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.
  Sl  4-6
 • Hur symboler och färger används inom barn- och ungdomskulturer och vad de signalerar.
  Sl  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: