Syfte
Vi vill uppnå en jämlik förskola och insikt i allas lika värde och arbetar mycket med ett normkritiskt förhållningssätt dagligen. Genom att läsa berätta och dramatisera sagor och diskutera innehåll, fångar vi upp det i den vardagliga dialogen mellan barn/vuxna och barn/barn eftersom vi har sett att de ibland har svårt att sätta sig in i den andra partens situation. Genom att konkret ta upp olikheter i sagor, litteratur eller teater/rollspel/titta på film. Kan vi utmana deras fantasi, känslor och förståelsen av allas lika värde.
Genom sagan kommer vi att;
lyfta fram vardagliga händelser att samtala tillsammans med barnen om.
prata om känslor (rädd, ledsen, arg, glad)
skapa en fantasifylld lärmiljö med koppling till sagan
använda oss av litteraturer, media, flanosagor, rekvisita, våra egna kroppar,
att arbeta med saga som grund för lärande handlar till stor del att möta barnen där de befinner sig och vi fokuserar på det som barnen visar intresse för under temats gång.
temasagan är den röda tråden i verksamheten och kompletteras av ett medvetet arbete kring litteratur, andra medier etc
Mål
Vi vill att barnen har fått en förståelse för hur man är en god kompis samt få alla barn att känna sig delaktiga och trygga i de olika gruppkonstellationerna. Vid terminens slut vill vi att barnen har ökat sin ordförståelse och fått bättre empati för andra. Genom sagor och berättelser getts möjlighet att förstå ett händelseförlopp som de på olika sätt kan återberätta. Att talutrymmet fördelas så att alla barn får möjlighet att återberätta och dramatisera sagor, förstärka sin självkänsla/självförtroende och våga prata inför gruppen. Utöver detta kommer vi att använda oss av våra olika lärmiljöer där vi ger inspiration även för att lära och lyfta ett intresse för matematik, teknik och naturvetenskap, utveckla barnens nyfikenhet, fantasi och skapande förmåga genom sagans värld.
Dokumentation
genom bilder och filmer
unikum, vi dokumenterar i barnens lärlogg.
barns egna teckningar, Vi använder oss av väggdokumentation
reflektioner och utvärderingar tillsammans med barnen
skapande verksamhet