Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Ht18 - Energi, elektricitet och magnetism

Holstagårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 12 december 2018

Vad är egentligen energi och kan det någonsin ta slut? Kan man få mer energi och hur kan vattnet som forsar i Norrland bli elektricitet i Skåne? Varför kan det bli strömavbrott ?Vilken är den största magneten? Vi ska prata mycket om vad energi är och hur våra val av energi påverkar miljön. Vi ska också titta på hur energi kopplas ihop med elektricitet och magnetism.

Målet med arbetsområdet är att...

utveckla din 

procedurförmåga

  • genomföra undersökningar i energi, elektricitet och magnetism

begreppsliga förmåga

  • använda begrepp inom fysiken när du pratar eller skriver om energi, elektricitet och magnetism

kommunikativa förmåga

  • kommunicera och ta ställning till frågor som rör energi och miljö

analysförmåga

  • värdera hur olika val av energikällor har påverkat människan, samhället och miljön
  • beskriva och förklara samband som handlar om energi t.ex. hur energi och vatten hör ihop
  • känna igen och analysera tekniska lösningar för energi.

 

Centrala begrepp 
energiformer, energiprincipen, kemisk energi, ljudenergi, rörelseenergi, värmeenergi, strålningsenergi, elektrisk energi, lägesenergi, omvandlas, energiflöde, isolering, energikälla, fossila bränslen, förnybar energi, icke förnybar energi, kraftverk, vattenkraft, vindkraftverk, biobränsle/gas, solenergi, solfångare, kärnkraftverk, turbin, naturgas, kolkraft, växthuseffekt, elektricitet, sluten krets, seriekoppling, parallellkoppling, kopplingsschema, elström, strömkrets, strömavbrott, strömkälla, batteri, pluspol, minuspol, elektriska ledare, isolator, kompass, nordpol, sydpol, attrahera, repellerar, magnetfält, permanentmagnet, elektromagnet, elmotor, generator.

 

Arbetssätt                                                                          

 

  • ha gemensamma genomgångar,
  • läsa och diskutera innehållet i faktatexter,
  • arbeta med övningsblad,
  • se på film och arbeta med innehållet,
  • öva på att samtala och diskutera.

Läroplanskopplingar

har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.

Magneters egenskaper och användning i hemmet och samhället.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.

I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Eleven kan också förklara och visa på olika enkla samband mellan energikällor, energianvändning och isolering med god koppling till energins oförstörbarhet och flöde.

Matriser i planeringen
Ht18 - Energi, elektricitet och magnetism
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback