Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

9

Medveten konsument

Munkegärdeskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 28 september 2021

Under åk 9 fokuserar vi på vilka konsekvenser av våra val i hushållet får för vår hälsa, våra gemensamma resurser och vårt välbefinnande. Du skall också kunna hantera olika problem och situationer som du som ung konsument ställs inför när det handlar om din privata ekonomi men också vilka rättigheter och skyldigheter du har när du vill lämna tillbaka en vara du köpt, eller vilka skyldigheter man har när man t.ex. ingått ett avtal. “Vardagsjuridik” helt enkelt.

Under åk 9 kommer vi träffas varje vecka under en termin. Därefter sätts slutbetyg. Vi använder oss av Classroom för att lägga ut information, planeringar och annat materiel till eleverna. Bedömningen utgår ifrån elevens delaktighet i diskussioner, redovisningar, praktiska uppgifter, prov och utvärderingar som genomförs både muntligt och skriftligt. Extra fokus den här terminen kommer att läggas på markerade kunskapskrav nedan.


Läroplanskopplingar

planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,

hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och

värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.

Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.

Eleven kan beskriva och föra utvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.

Eleven kan beskriva och föra välutvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback