👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jetzt fangen wir an! HT 18

Skapad 2018-09-10 07:06 i Holstagårdsskolan Helsingborg
Grundskola 7 – 9 Moderna språk - språkval

Innehåll

Målet med arbetsområdet är att...

utveckla din förmåga att:  

 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

 

Arbetsområdet och arbetssätt

 Vi kommer att arbeta med grunderna i det tyska språket, att kunna hälsa och presentera sig själv och sin familj, kunna berätta hur man mår, färgerna och siffrorna. En stor del av vårt fokus kommer ligga på att uttala orden rätt samt att kunna berätta om sig själv muntligt, även om det blir en del skriftligt också, exempelvis glosor. Vi kommer bl.a. testa olika sätt att träna glosor på. 

 

 

 

Detta kommer att bedömas...

Vårt första område kommer att bedömas utifrån era muntliga förmågor, och det blir ett muntligt bedömningstillfälle torsdagen den 27 september. Ni ska då kunna visa att ni kan formulera er på tyska, och göra en kortare presentation av er själva. I presentationen visar ni även att ni kan färgerna och siffrorna. I bedömningen kommer jag även att delvis väga in vad ni visar under lektionerna.

 Mer information om bedömningstillfället får ni under lektionerna. 

 

 

Matriser

M2
Matris språk Holsta

 • M2   förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,
 • M2   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • M2   använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,
 • M2   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och
 • M2   reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.
På väg
E
C
A
Interaktion
- Deltar aktivt i samtal i klassrummet. - Använder målspråket när du kommunicerar.
 • M2  E 9
 • M2  E 9
 • M2  E 9
 • M2  E 9
Saknar vokabulär för att kunna uttrycka sig så att mottagaren kan förstå. Talet blir därför osammanhängande.
Du uttrycker dig enkelt och begripligt med fraser och meningar. Du kan genomföra enkla samtal med meningar och uttryck som har med arbetsområdet att göra.
Du uttrycker dig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande. Du kan genomföra enkla samtal med meningar och uttryck som har med arbetsområdet att göra. Men du kan även utveckla talet lite och försöka binda ihop längre meningar och har visst flyt. Du försöker föra samtalet vidare.
Du uttrycker dig enkelt, relativt varierat, tydligt och sammanhängande. Du kan även svara på målspråket i de flesta fall och det blir oftast korrekt. Du kan genomföra enkla samtal, binder ihop meningar och har bra flyt. Du tar en aktiv roll i att föra samtalet vidare.
Tala
Saknar vokabulär för att kunna uttrycka sig så att mottagaren kan förstå. Talet blir därför osammanhängande.
För att förtydliga kan eleven göra några förbättringar av egna talet, till exempel genom att justera dig när du hör att det blir fel.
För att förtydliga kan du göra fler förbättringar av egna talet, till exempel genom att justera dig när du hör att det är fel.
För att förtydliga kan du göra förbättringar av egna talet, till exempel genom att justera dig när du hör att det är fel. Du kan variera ditt språk.