Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Bröderna Lejonhjärta

Rättviksskolan, Rättvik · Senast uppdaterad: 10 september 2018

"Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort".

Under veckorna 36-40 kommer vi att arbeta med boken Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Vi kommer att belysa bokens teman, diskutera både tema och handling, arbeta både gemensamt och enskilt med skrivuppgifter i anslutning till läsandet.

Vissa veckor får du en läxa knuten till boken men det mesta gör vi under lektionstid. I slutet av arbetsområdet kommer du att få skriva din egen äventyrsberättelser där du kan använda delar av dina tidigare skrivuppgifter. Vi kommer också att jämföra boken med filmen i form av en recension.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Matriser i planeringen
Svenska år 4-6
Uppgifter
Uppgift 1
Bröderna Lejonhjärta berättande text
Läxa 2 Bild -Bröderna Lejonhjärta
Personbeskrivning Läxa 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback