Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

5 - 6

Halv åtta i slöjden

Fuxernaskolan F-6, Lilla Edet · Senast uppdaterad: 28 november 2018

Här ska vi jobba med design och gå in i slöjdprocessen och skapa någonting genomarbetat. Eleven får arbeta med att skapa ett köksredskap som är funktionellt utifrån syfte, som ligger ”bra i handen”. Samtidigt arbetar vi med stil, färg och form för att kommunicera en känsla med föremålet.

1. Vi pratar om vad som är ett köksredskap, hur det kan se ut, vad som är viktigt för designen. Praktisk och estetisk funktion.

Jag visar olika redskap i olika stil. Vi pratar vad stilar kan vara och hur man skulle kunna göra en slev i olika stilar.

Vi pratar lite förutsättningar. Nu är fokus på att göra genomarbetat så det kommer att innebära en hel del rasp, fil och sandpapper. Vi jämför också former mellan de olika redskapen och vad som kan vara enkelt respektive komplicerat att utföra.

2. Vi skissar och varje elev:

- söker upp minst tre bilder på olika utförande av det föremål hen vill skapa och lägger ut i lärloggen under rubriken ”halv åtta i slöjden”. I inlägget skriver eleven vad den vill skapa och vilken stil hen tänker sig.

- Skissar fram minst tre idé

- Skapar en mall av papper/kartong så att det går att känna hur redskapet kommer att ligga i handen.

3. Nu är det dags för material- och teknikval, eleven får en genomgång av olika träslag och väljer själv utifrån idé.

4. Vi arbetar sedan med att skapa våra köksredskap genom att använda verktyg som såg, skölp, rasp, fil, slippapper. Fokus ligger på att skapa någonting genomarbetat. Vi kommer att prata om vad det kan innebära under lektionerna.

5. Till slut gör eleven ett Unikum-inlägg där hen beskriver vad hen har gjort, hur arbetsprocessen gått till, vilka verktyg som använts samt vad eleven gjort för att få sitt köksredskap att vara genomarbetat.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Halv åtta i slöjden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback