Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Halv åtta i slöjden

Skapad 2018-09-11 16:25 i Fuxernaskolan F-6 Lilla Edet
Grundskola 5 – 6 Slöjd
Här ska vi jobba med design och gå in i slöjdprocessen och skapa någonting genomarbetat. Eleven får arbeta med att skapa ett köksredskap som är funktionellt utifrån syfte, som ligger ”bra i handen”. Samtidigt arbetar vi med stil, färg och form för att kommunicera en känsla med föremålet.

Innehåll

1. Vi pratar om vad som är ett köksredskap, hur det kan se ut, vad som är viktigt för designen. Praktisk och estetisk funktion.

Jag visar olika redskap i olika stil. Vi pratar vad stilar kan vara och hur man skulle kunna göra en slev i olika stilar.

Vi pratar lite förutsättningar. Nu är fokus på att göra genomarbetat så det kommer att innebära en hel del rasp, fil och sandpapper. Vi jämför också former mellan de olika redskapen och vad som kan vara enkelt respektive komplicerat att utföra.

2. Vi skissar och varje elev:

- söker upp minst tre bilder på olika utförande av det föremål hen vill skapa och lägger ut i lärloggen under rubriken ”halv åtta i slöjden”. I inlägget skriver eleven vad den vill skapa och vilken stil hen tänker sig.

- Skissar fram minst tre idé

- Skapar en mall av papper/kartong så att det går att känna hur redskapet kommer att ligga i handen.

3. Nu är det dags för material- och teknikval, eleven får en genomgång av olika träslag och väljer själv utifrån idé.

4. Vi arbetar sedan med att skapa våra köksredskap genom att använda verktyg som såg, skölp, rasp, fil, slippapper. Fokus ligger på att skapa någonting genomarbetat. Vi kommer att prata om vad det kan innebära under lektionerna.

5. Till slut gör eleven ett Unikum-inlägg där hen beskriver vad hen har gjort, hur arbetsprocessen gått till, vilka verktyg som använts samt vad eleven gjort för att få sitt köksredskap att vara genomarbetat.

Matriser

Sl
Halv åtta i slöjden

Jag....

---->
---->
----->
Idéutveckling
 • Sl  E 6
 • Sl  C 6
 • Sl  A 6
Söker efter inspiration på ipaden och hittar förlagor som jag skissar av. Jag skapar tre skisser och en mall.
Söker inspiration på ipaden och skissar utifrån den upp egna variationer. Jag skapar tre skisser och en mall.
Söker inspiration på ipaden och skissar utifrån den och egna idéer upp minst tre idéer. Jag skapar tre skisser och minst en mall, som jag ändrar om det behövs.
Verktyg och redskap
 • Sl  E 6
 • Sl  C 6
 • Sl  A 6
Jag använder de verktyg läraren pekar ut eller hämtar åt mig.
Jag använder de verktyg läraren pekar ut eller hämtar åt mig. Jag provar mig fram innan jag ber läraren om hjälp.
Jag använder de verktyg läraren pekar ut eller hämtar, samt föreslår själv vad jag kan använda. Jag provar mig fram innan jag ber läraren om hjälp.
Arbetsprocessen
 • Sl  E 6
 • Sl  C 6
 • Sl  A 6
Jag ber läraren om hjälp när jag är osäker.
Jag ber läraren om hjälp när jag är osäker, men har ett förslag på hur jag ska komma vidare. Under tiden som jag väntar arbetar jag med någonting annat.
Jag ber läraren om hjälp när jag är osäker, men har egna förslag och provar olika alternativ medan jag väntar. Om jag inte kommer vidare i processen själv jobbar jag med någonting annat medan jag väntar på hjälp.
Genomarbetat
 • Sl  E 6
 • Sl  C 6
 • Sl  A 6
Jag skapar ett köksredskap som är ganska likt den form jag tänkt mig. Jag filar och slipar tills de flesta jack och ojämnheter är borta. Jag frågar läraren för att veta om jag är klar.
Jag skapar ett köksredskap som är lik den form jag tänkt mig. Jag filar och slipar tills jack och ojämnheter är borta. Jag frågar läraren för att veta om jag är klar och tittar och känner själv efter ojämnheter i träet.
Jag skapar ett köksredskap som är lik den form jag tänkt mig. Jag filar och slipar tills jack och ojämnheter är borta. Jag använder minst tre olika graderingar av sandpapper och jobbar länge med de olika graderingarna. Jag tittar och känner själv efter ojämnheter i träet. Jag stämmer då och då av med läraren.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: