Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

Matematik HT18 år 6

Åsa Gårdsskola 4-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 13 november 2018

Matematik handlar om förståelse för talens värde i förhållande till varandra. Det finns ett tydligt system i hur matematiken fungerar och om man letar så hittar man matematik överallt. Matematik har till och med ett eget språk med egna matematik ord. Följ med oss in i matematikens värld.

Syfte

Förmågor i matematiken som vi arbetar med under terminen är de gröna kopplingarna du ser nedan. 

Metod

Tidsplan: Vi kommer att arbeta med dessa områden under höstterminen 2018.

Undervisning och avstämning: Vi kommer ha muntliga genomgångar varje vecka där vi går igenom de olika momenten och matematiska begrepp som berörs under veckan. Vi kommer att använda konkret material vid behov och göra gemensamma praktiska uppgifter. 

Vi kommer att ha gemensamma diskussioner kring matematiska problem och olika strategier för att lösa dessa.
Varje område som vi arbetar med är indelade i olika delkapitel som i sin tur är indelade i 4 olika svårighetsnivåer. Under områdets gång kommer vi också att arbeta med "tänk och räkna", "kan du förklara", "kan du begreppen", blandade uppgifter samt problemlösning.

Arbetet kommer att ske både enskilt och i grupp, muntligt och skriftligt.

Vi kommer att genomföra en diagnos efter området för att se om något behöver repeteras eller om man kan arbeta vidare och fördjupa sig. Dessutom kommer vi kontinuerligt ha tester på ma-läxor. 

Självskattning och bedömning

Bedömningen kommer att ske fortlöpande under årets gång.Se kunskapskrav nedan. 

 


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Matriser i planeringen
Läxförhör
Diagnoser
Prov
Uppgifter
Prov - taluppfattning, huvudräkning & problemlösning. v.41
Prov - taluppfattning, huvudräkning & problemlösning. v.41
Ma-läxförhör v.40
Ma-läxförhör v.40
Läxförhör 28 sept.
Läxförhör 28 sept.
Läxförhör 14 september.
Läxförhör 14 september.
Läxförhör 20 september.
Läxförhör 20 september
Diagnos 2
Diagnos 2
Diagnos 1
Diagnos 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback