👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Oliver Twist

Skapad 2018-09-17 10:00 i Hallsta skola Norrtälje
Grundskola 7 – 8 Svenska
Vi tittar på en filmatisering av den klassiska 1800-talsromanen "Oliver Twist". Innan dess läser vi ett utdrag ur boken med samma namn och en faktatext om författaren Charles Dickens och hans tid. Därefter skriver vi en filmanalys.

Innehåll

Tidsperiod: v 35-39

 

Vad jag ska lära mig:

Läsa, diskutera/titta på en av de mest älskade klassikerna. Fakta om en känd författare.

Förstå kopplingen mellan den tiden (Realismen); hur människor levde och det som skrevs.

 

Hur ska jag visa det:

Svara på frågor i häftet (textutdraget)

Delta i diskussioner i klassrummet

Skriva en filmanalys (se uppgift)

 

 

Läs utdraget ur Oliver Twist och faktatexten om Charles Dickens och besvara frågorna. Häftet får du av din lärare.

Titta på filmen Oliver Twist (2005). Diskussionsfrågor efter varje del (jämföra boken/textutdraget med filmen, personskildringar, gissa slutet)

Uppgifter

 • Analys av filmen Oliver Twist

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Filmanalys Oliver Twist

Rubrik 1

F
E
>
C
>
A
Tolka & resonera om budskap
Du kan tolka och resonera om tydliga budskap i filmen.
Du kan tolka och resonera om tydliga budskap i filmen. Du kan också göra detsamma med budskap som kan läsas mellan raderna.
Du kan tolka och resonera om tydliga budskap i filmen. Du kan också göra detsamma med budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i filmen.
Skriva texter
Du kan skriva en filmanalys med en i huvudsak fungerande struktur och som innehåller delarna i mallen Din stavning, styckeindelning och användning av skiljetecken fungerar i princip.
Du kan skriva en filmanalys med en relativt väl struktur där alla delar i mallen finns med Din stavning, styckeindelning och användning av skiljetecken fungerar bra.
Du kan skriva en filmanalys med väl fungerande struktur där alla delar i mallen finns med Din stavning, styckeindelning och användning av skiljetecken fungerar mycket bra.
Läsförståelse
Hur du tar till dig och förstår filmens innehåll.
Du visar grundläggande förståelse för filmen, genom att göra en enkel sammanfattning av den. Du gör kopplingar till tid och orsaker i din analys. Du visar viss förståelse för karaktärers och miljöers inverkan på handlingen.
Du visar god förståelse för filmen, genom att göra en bra sammanfattning av den. Du gör kopplingar till tid och orsaker i din analys. Du visar en god förståelse för karaktärers och miljöers inverkan på handlingen.
Du visar mycket god förståelse för filmen, genom att göra en välgjord sammanfattning av den. Du gör kopplingar till tid och orsaker i din analys. Du visar en mycket god förståelse för karaktärers och miljöers inverkan på handlingen.