Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Skönlitteraturläsning

Kvarngärdesskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 7 oktober 2020

Att läsa är att resa säger man. I den här berättelsen reser vi in i en ung pojkes huvud. Vi får följa med i hans tankar och vi får se på historien genom hans ögon. Vad vet en nioårig pojke om andra världskriget? Vad vet en nioårig pojke om koncentrationsläger? Vad vet en nioårig pojke om vad som händer i världen?

Syftet 

Syftet med arbetsområdet är att:

  • få en läsupplevelse och leva sig in i en annan tid och plats
  • utveckla språket,
  • förstå och identifiera budskap i texten
  • bli säkrare på att föra resonemang, samtala och diskutera

Innehåll

Under lektionerna kommer vi att:

  • läsa ur boken tyst och högt
  • diskutera språk, stil och budskap
  • genomföra väl förberedda boksamtal
  • (skriva korta sammanfattningar med kommentarer och resonemang kring form och innehåll)
  • skriva en analys av boken i tre delar: Vad berättas? Hur berättas det? Varför berättas det?

 

Bedömning (se Kunskapskrav SvA åk 9)

Jag bedömer:

  • din högläsning
  • de samtal för och diskussioner du deltar i
  • sammanfattningarna du skriver
  • den analys du skriver

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven för också utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då relativt väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.

Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat kunskapsrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Eleven kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett utvecklat sätt.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav svenska som andraspråk åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback