Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Energikällor

Furulundsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 15 oktober 2021

Energikällor Elektricitet behövs alltid, överallt! Var kommer den ifrån, förutom från eluttaget? Ni kommer att bli indelade i grupper och ta reda på fördelar och nackdelar med de olika energikällorna.

Syfte

Syftet är att eleverna ska känna till fördelarna och nackdelarna med de olika energikällorna.

Mål

Målet är att kunna ta ställning till vilken eller vilka energikällor som är bäst och motivera varför.

Arbetsgång

Du kommer att tillhöra en grupp som ska representera en av dessa energikällor. Ni kommer tillsammans se på filmer, samla fakta och argument för och emot alla energikällorna.

Arbetsområdet kommer att avslutas med en paneldebatt i grupperna, där ni ska argumentera för Er energikälla och klara av att svara på argument mot Er från de andra.

Till sist kommer vi att genomföra ett val där Ni, individuellt, ska motivera så noga som möjligt vilken energikälla som är bäst!

Vi kommer att sammanställa resultatet och kora en vinnare!

Bedömning

Du kommer att bedömas utifrån din aktivitet på lektionerna, ditt engagemang i arbetet kring att samla information, samt på paneldebatten och det kunskaperna på det avslutande valet.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på energikällor, energianvändning och isolering med viss koppling till energins oförstörbarhet och flöde.

Matriser i planeringen
Tema: Energikällor
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback