Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

BILD Åk 7 Arbetsområde med Logotyper

Gränbyskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 31 augusti 2021

1. I denna uppgift ska du ska välja en välkänd logotyp och sedan härma den men skriva ditt eget namn med likadant typsnitt ( bokstävernas stil ) . på bilden ser du att jag ritat av godiset Maltesers logga men ändrat till mitt namn.

Inledning

 
En logotyp (eller logo, logga som man ibland säger) är detsamma som ett grafiskt varumärke eller ett företags namn designat som en bild eller en symbol. Tänk dig hamburgerkedjan Mc Donalds. De har ett stort gult M med runda former som vi tydligt känner igen när vi ser den. Det är meningen att man ska känna igen loggan på färgen och på formen. Det är en tydlig och välkänd logotyp. Svenska företag med välkända logotyper är t ex H&M, IKEA eller VOLVO. 

Du ska få välja en välkänd logotyp och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Det innebär att några bokstäver kanske saknas, och då får du studera typsnittet och fundera över hur just den bokstaven skulle kunna se ut i den stilen som loggan har. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola (försöka härma bokstäver, layout och stil). De snirkliga delarna får du då anpassa till ditt eget namn. Om logotypen har en inbakad symbol, så får du försöka få med den i ditt namn. Du kan också vara detektiv och söka efter logotypens typsnitt på internet.
 

Metod

Vi tittar på kända logotyper och varumärken tillsammans. Vi pratar om hur mycket typsnittet, kompositionen och färgen spelar roll för vår igenkänning av logotyper. 

Välj en logotyp som du tycker passar dig. Sök på nätet bland kända logotyper. Det kan handla om kläder, sociala medier, pop- och rockband, dataspel, tv-spel, godis, chips, idrottsklubbar osv..

Byt sedan ut texten i loggan till ditt eget namn. Välj gärna en logga som har samma begynnelsebokstav som dig själv, allt för att lura ögat.

Skissa upp loggan/namnet på din bildmapp med blyerts. Tänk på att utnyttja ytan/storleken på pappret.

Färglägg sedan med valfri färg (färgpennor, akvarell, akrylfärg och/eller tusch). Tänk på att försöka få det färgstarkt!

Fler uppgifter under arbetsområdet logotyper;

A) skapa nu en helt egen en logotype utav dina initialer.

B) skapa en logga för din klass tex. 7A, 7B, 7C, 7D eller 7E

C) skapa tex en ny logga för Gränbyskolan eller förening som du är med i.

Extrauppgift; Ditt namn i enpunktsperspektiv ( titta på youtube för att se exempel)

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,

Kombinationer av bild, ljud, objekt och text i eget bildskapande.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg och material för två- och tredimensionellt bildarbete. Hur dessa verktyg och material kan användas för bestämda syften.

Mediebilders utformning och påverkan och hur dessa bilder kan tolkas och kritiskt granskas.

Hur bilder kan kopplas till egna erfarenheter och företeelser i elevernas visuella kulturer. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav bild åk 7-9
Uppgifter
Arbetsområdet är logotyper
Bild - Inlämning och dokumentation av bildmapp med logga plus en av de övriga uppgifterna.

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback