👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

BILD Åk 7 Arbetsområde med Logotyper

Skapad 2018-09-25 11:51 i Gränbyskolan Uppsala
Din första bilduppgift på Söder blir att göra en bildmapp att förvara dina bilder i. Du ska välja en välkänd logotyp och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola eller Lego! Din egen logga kommer sedan att pryda din bildmapp!
Grundskola 7 – 9 Bild
1. I denna uppgift ska du ska välja en välkänd logotyp och sedan härma den men skriva ditt eget namn med likadant typsnitt ( bokstävernas stil ) . på bilden ser du att jag ritat av godiset Maltesers logga men ändrat till mitt namn.

Innehåll

Inledning

 
En logotyp (eller logo, logga som man ibland säger) är detsamma som ett grafiskt varumärke eller ett företags namn designat som en bild eller en symbol. Tänk dig hamburgerkedjan Mc Donalds. De har ett stort gult M med runda former som vi tydligt känner igen när vi ser den. Det är meningen att man ska känna igen loggan på färgen och på formen. Det är en tydlig och välkänd logotyp. Svenska företag med välkända logotyper är t ex H&M, IKEA eller VOLVO. 

Du ska få välja en välkänd logotyp och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Det innebär att några bokstäver kanske saknas, och då får du studera typsnittet och fundera över hur just den bokstaven skulle kunna se ut i den stilen som loggan har. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola (försöka härma bokstäver, layout och stil). De snirkliga delarna får du då anpassa till ditt eget namn. Om logotypen har en inbakad symbol, så får du försöka få med den i ditt namn. Du kan också vara detektiv och söka efter logotypens typsnitt på internet.
 

Metod

Vi tittar på kända logotyper och varumärken tillsammans. Vi pratar om hur mycket typsnittet, kompositionen och färgen spelar roll för vår igenkänning av logotyper. 

Välj en logotyp som du tycker passar dig. Sök på nätet bland kända logotyper. Det kan handla om kläder, sociala medier, pop- och rockband, dataspel, tv-spel, godis, chips, idrottsklubbar osv..

Byt sedan ut texten i loggan till ditt eget namn. Välj gärna en logga som har samma begynnelsebokstav som dig själv, allt för att lura ögat.

Skissa upp loggan/namnet på din bildmapp med blyerts. Tänk på att utnyttja ytan/storleken på pappret.

Färglägg sedan med valfri färg (färgpennor, akvarell, akrylfärg och/eller tusch). Tänk på att försöka få det färgstarkt!

Fler uppgifter under arbetsområdet logotyper;

A) skapa nu en helt egen en logotype utav dina initialer.

B) skapa en logga för din klass tex. 7A, 7B, 7C, 7D eller 7E

C) skapa tex en ny logga för Gränbyskolan eller förening som du är med i.

Extrauppgift; Ditt namn i enpunktsperspektiv ( titta på youtube för att se exempel)

 

 

Uppgifter

 • Arbetsområdet är logotyper

 • Bild - Inlämning och dokumentation av bildmapp med logga plus en av de övriga uppgifterna.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Kombinationer av bild, ljud, objekt och text i eget bildskapande.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Verktyg och material för två- och tredimensionellt bildarbete. Hur dessa verktyg och material kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Mediebilders utformning och påverkan och hur dessa bilder kan tolkas och kritiskt granskas.
  Bl  7-9
 • Hur bilder kan kopplas till egna erfarenheter och företeelser i elevernas visuella kulturer. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Kunskapskrav bild åk 7-9

F (insats krävs)
E
C
A
Framställa bilder
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Tekniker, verktyg & material
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck
Kombinera bildelement
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
Utveckla idéer
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Formulera & välja handlingsalternativ
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Presentera bilder
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Ge omdömen om arbetet
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Tolka, resonera & koppla
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Beskriva
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.