Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

Politik - så styrs Sverige

Linghedsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 9 oktober 2022

Vilka bestämmer i Sverige, hur går ett val till, och vad är det egentligen vi röstar på? Många partier har ordet demokraterna i sitt namn; vad innebär demokrati? Det ska vi ta reda på i detta arbetsområde.

Syfte

 

Du ska få kunskap om demokrati och hur det svenska samhället styrs och fungerar

Konkretisering av mål

Du ska kunna berätta om:

* Vad som är viktigt i en demokrati, och några viktiga skillnader mellan demokrati och diktatur

* Hur ett val går till

* Riksdagen; vad gör man där, och hur många ledamöter finns det?

* Regeringen; vad gör de, och vem leder regeringen?

* Partierna i riksdagen, och några partiledare

* Vad kommunerna och regionerna styr över

 

Arbetssätt

Vi använder oss av läroboken "Samhällskunskap 4-6" och korta filmer. Vi har genomgångar och gör uppgifter tillsammans, i små grupper och på egen hand. 

 

Bedömning

Jag bedömer dina kunskaper dels genom lektionsobservationer när du visar dina kunskaper under aktiviteter vi gör på lektionerna. Vi har också ett skriftligt prov i slutet av arbetsområdet.


Läroplanskopplingar

kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter,

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Hur individer och grupper kan påverka beslut, genom att rösta i allmänna val och till exempel genom elevråd i skolan eller genom att skapa opinion i sociala medier.

Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska val och partier i Sverige. Skiljelinjer i några aktuella politiska frågor.

Eleven visar grundläggande kunskaper om demokrati och mänskliga rättigheter.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur människor kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven för enkla resonemang om samhällsfrågor utifrån kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven granskar information och åsikter som rör samhällsfrågor i olika källor med enkla källkritiska argument.

Eleven visar goda kunskaper om demokrati och mänskliga rättigheter.

Eleven visar goda kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver förhållandevis komplexa samband inom olika samhällsstrukturer. Eleven för utvecklade resonemang om hur människor kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven för utvecklade resonemang om samhällsfrågor utifrån kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven granskar information och åsikter som rör samhällsfrågor i olika källor med relativt välgrundade källkritiska argument.

Eleven visar mycket goda kunskaper om demokrati och mänskliga rättigheter.

Eleven visar mycket goda kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver komplexa samband inom olika samhällsstrukturer. Eleven för välutvecklade resonemang om hur människor kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven för välutvecklade resonemang om samhällsfrågor utifrån kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven granskar information och åsikter som rör samhällsfrågor i olika källor med välgrundade källkritiska argument.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback