👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

AO - valet 2018

Skapad 2018-10-01 11:26 i Tågaborgsskolan Helsingborg
Grundskola 4 – 6 Samhällskunskap
Det är riksdagsval i Sverige 2018, men även val här på Tågaborgsskolan i åk 6. Förutom det att vi kommer arbeta med områden som berör det riktiga valet, så kommer även ni elever få bilda egna partier och ha ett eget val här på skolan.

Innehåll

Efter vårt AO ska du bland annat kunna följande:

 

Du ska kunna förklara hur ett val i Sverige går till.
Du ska kunna förklara hur en beslut tas på en skola eller inom riksdagen.
Du ska kunna ge exempel på hur människor och grupper kan påverka ett beslut.
Du ska kunna förklara och motivera varför ditt parti tycker som det gör i frågor som berör skolan.
Du ska kunna reflektera över och diskutera vad demokrati och diktatur är och hur detta påverkar människor i samhället.

Matriser

Sh
AO - valet 2018

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Ny nivå
Aspekt 1
Undersöka och beskriva politiska strukturer
Du kan med hjälp undersöka och beskriva på ett enkelt sätt hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar.
Du kan undersöka och beskriva på ett enkelt sätt hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar.
Du kan undersöka och beskriva på ett utvecklat sätt hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar.
Du kan undersöka och beskriva på ett välutvecklat sätt hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar.
Ny aspekt
Använda begrepp
Du kan med hjälp använda begrepp på ett ganska bra sätt när du beskriver hur samhällsstrukturer är uppbyggda och fungerar.
Du kan använda begrepp på ett ganska bra sätt när du beskriver hur samhällsstrukturer är uppbyggda och fungerar
Du kan använda begrepp på ett bra sätt när du beskriver hur samhällsstrukturer är uppbyggda och fungerar
Du kan använda begrepp på ett mycket bra sätt när du beskriver hur samhällsstrukturer är uppbyggda och fungerar
Ny aspekt
Diskutera och värdera
Du kan med hjälp diskutera och värdera på ett enkelt sätt vad olika människor tycker om frågor som du känner till om samhället.
Du kan diskutera och värdera på ett enkelt sätt vad olika människor tycker om frågor som du känner till om samhället.
Du kan diskutera och värdera på ett utvecklat sätt vad olika människor tycker om frågor som du känner till om samhället.
Du kan diskutera och värdera på ett välutvecklat sätt vad olika människor tycker om frågor som du känner till om samhället.
Ny aspekt
Demokrati och diktatur
Du har lite baskunskaper om vad demokrati är och hur man fattar beslut. Du kan med hjälp diskutera på ett enkelt sätt hur demokratiska regler hänger ihop med hur beslut fattas i din vardag.
Du har baskunskaper om vad demokrati är och hur man fattar beslut. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur demokratiska regler hänger ihop med hur beslut fattas i din vardag.
Du har goda kunskaper om vad demokrati är och hur man fattar beslut. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur demokratiska regler hänger ihop med hur beslut fattas i din vardag.
Du har mycket goda kunskaper om vad demokrati är och hur man fattar beslut. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur demokratiska regler hänger ihop med hur beslut fattas i din vardag.