Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7

Portfoliomapp

Åsö grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 januari 2019

De första veckorna kommer vi att framställa portfoliomappar i bilden. På mappen ska du skriva ditt namn samt dekorera kanterna med vattenfärg. I mappen ska du spara dina bildarbeten. Du kommer också att designa en anfang av ditt namns begynnelsebokstav.

 

Undervisning 

Vi kommer att titta på och diskutera olika typer av typsnitt, layout och mellanrumsformer. Vi kommer att undersöka olika typsnitt och utveckla blockbokstäver. Vi kommer att samtala om ämnesområdet med fokus på ord och begrepp som hör till. Du kommer under arbetets gång att få handledning och feedback som hjälper dig att formulera och undersöka dina egna tankar och funderingar kring arbetsområdet. Vi kommer att beröra skrivkonstens historia. Stor vikt ligger vid att du tar aktiv del i hela arbetsområdet. 

 

Innehåll 

v.4 – Skrivkonstens historia, skissa på anfanger 

v.5 – Anfanger, teknikövning färgpennor 

v.5 – Blockbokstäver. Övning att skriva namn i blockbokstäver, ev. 3d.  

v.6 – Mappar, vika och mäta.  

v. 7-8 (ev. v.10) – Mapp, design och montering. 

 

Bedömning 

 

Bedömningen sker kontinuerligt utifrån din förmåga att planera och dokumentera arbetet, visualisera idéer, visa idérikedom i arbetet, arbeta fram uttryck och budskap och hantering av tekniker. Efter avslutat arbete bedöms även hur du tolkar/analyserar ett resultat, reflekterar över arbetet samt din övergripande förmåga att ta ansvar och initiativ. 

 

Tidsberäkning 

Ca 6-7 lektioner á 90 minuter 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande.

Presentationer av eget bildskapande.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback