Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Forntida civilisationer

Vasaskolan, Hedemora · Senast uppdaterad: 2 oktober 2018

Under veckorna 38-42 arbetar eleverna i 7C med Forntida civilisationer. Utvecklingen av jordbruket i Mesopotamien i våra dagars Irak inleder för omkring 7000 år sedan en ny tidsålder i mänsklighetens historia. Tidigare har människorna levt som nomader i ständig jakt på byte, men nu börjar stadssamhällen att växa upp omkring den bördiga jorden.

 

V. 38 Introduktion Forntida civilisationer. VI går igenom vad som är utmärkande för en forntida civilisationer, samt vart dessa har vuxit fram. Vi går även igenom forntida civilisationer som funnits i olika världsdelar.

V 39. Minigrupparbete om Forntida civilisationer på den amerikanska kontinenten, den afrikanska kontinenten, i samt i öst och västasien.

V. 40 Genomgång Antikens Grekland och Antikens Rom. Arbete med text och frågor.

v. 41 Arbete med text och frågor samt repetition inför prov.

V. 42 Prov

 

 


Läroplanskopplingar

Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.

Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.

Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback