Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stormaktstiden och Den nya tiden - Upptäcktresor

Skapad 2018-10-02 12:42 i Mårtenskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 6 Historia
Stormaktstiden är en viktig del av den svenska historien. Den nya tiden och upptäcktsresorna kan ses som en början på globaliseringen.

Innehåll

Stormaktstiden

Vi läser i läroboken s. 114 -  141, ser film och pratar och antecknar om Stormaktstiden. 

Den nya tiden

Vi läser i läroboken s. 60 - 71, ser film, studerar hemsidor och pratar och antecknar om Stormaktstiden. 

Vi gör sen en presentation i Google presentationer om en upptäcktsresa eller någon annan viktig del av Den nya tiden. Berätta för mig vad du vill presentera.

Några exempel är Columbus, Aztekerna, triangelhandeln, slaveriet, Magellan, Newton, Leonardo da Vinci, boktryckarkonsten

Se till att du har med det som ska bedömas enligt matrisen. Dela presentationen med mig 9/11 och var beredd att redovisa presentationen samma dag.

Länkar:

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/nya-tiden/stormaktstidens-sverige

https://urskola.se/Produkter/182052-Bilderna-som-forandrade-vetenskapen-Vesalius-anatomi

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/de-stora-upptackternas-tid 

Matriser

Hi
Matris Den nya tiden - Upptäcktsresor

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kunskaper och resonemang Den nya tiden - Upptäcktsresor
Du har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Du visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Du har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Du visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Du har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Du visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Jämföra då och nu
Du kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
Du kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra utvecklade resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
Du kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra välutvecklade och nyanserade resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
Historiska begrepp och källor
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan du använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan du använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan du använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: