👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Nervsystem och Hormonsystem

Skapad 2018-10-08 09:10 i Kungsholmens gymnasium Stockholm Gymnasieskolor
Gymnasieskola Biologi
Prov. Testar dina kunskaper om nervsystemet, nervsignalen, transmittorsubstanser och droger samt hormonsystemet, hormoner av olika slag, sjukdomar kopplade till hormoner. Din förmåga att använda dessa kunskaper till att besvara frågor och lösa problem kommer att testas.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Fysiologi hos människan och andra djur. Organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samspel. Hormonsystemets och nervsystemets reglering av organismen.
  Bio  -
 • Samband mellan levnadsförhållanden, hälsa och sjukdom. Etik i medicinska frågor.
  Bio  -
 • Fysiologiska undersökningar och laborationer inklusive användning av modern utrustning. Enklare molekylärbiologiska metoder. Sterilteknik och odling av bakterier.
  Bio  -

Matriser

Bio
Nervsystem och Hormonsystem

 • Bio  -   Fysiologi hos människan och andra djur. Organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samspel. Hormonsystemets och nervsystemets reglering av organismen.
E
Till viss del uppnås nästa nivå
C
Till viss del uppnås nästa nivå
A
Begrepp, modeller, teorier och arbetsmetoder
Eleven redogör översiktligt för innebörden av begrepp, modeller, teorier och arbetsmetoder. Eleven använder dessa med viss säkerhet.
Eleven redogör utförligt för innebörden av begrepp, modeller, teorier och arbetsmetoder. Eleven använder dessa med viss säkerhet.
Eleven redogör utförligt och nyanserat för innebörden av begrepp, modeller, teorier och arbetsmetoder. Eleven använder dessa med säkerhet.
Biologins betydelse för individ och samhälle
Eleven diskuterar översiktligt med enkla argument och redogör översiktligt för konsekvenser av något tänkbart ställningstagande.
Eleven diskuterar utförligt med välgrundade argument och redogör utförligt för konsekvenser av något tänkbart ställningstagande.
Eleven diskuterar utförligt och nyanserat komplexa frågor med välgrundade och nyanserade argument och redogör utförligt och nyanserat för konsekvenser av flera tänkbara ställningstaganden. Eleven föreslår också nya frågeställningar att diskutera.
Naturvetenskapligt språk
Eleven använder med viss säkerhet ett naturvetenskapligt språk.
Eleven använder med viss säkerhet ett naturvetenskapligt språk och anpassar till stor del sin kommunikation.
Eleven använder med säkerhet ett naturvetenskapligt språk och anpassar till stor del sin kommunikation till syfte och sammanhang.