Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE01

Moment 2 Språksociologi

Kungsholmens gymnasium, Stockholm Gymnasieskolor · Senast uppdaterad: 26 november 2018

Under de nästkommande veckorna kommer vi att arbeta med språksociologi. Detta är en vetenskapsgren som utforskar förhållandet mellan språk och samhälle, och språkanvändning som socialt beteende. Vi börjar i det konkreta, med begrepp och definitioner, och fördjupar sedan med exempel från såväl skönlitteratur som verklighet. Under våren kommer du sedan arbeta vidare med dina kunskaper, och då genomföra en språkvetenskaplig undersökning.

 

Mål med projektet

 

Efter avslutat arbete är målet att du ska…

 

…kunna förstå och använda dig av de aktuella begreppen (se nedan)

 

…känna till vad som förväntas av dig då du ombeds skriva ett referat

 

…ha reflekterat kring språkets betydelse för vår identitet

 

…ha läst och reflekterat kring innehållet i allmänhet, och språkanvändningen i synnerhet, i en roman

 

…i grupp ha förberett och spelat in en podcast där ni diskuterar era böcker

 

 

 

Arbetet kommer att fokuseras kring följande begrepp:

 

-       Dialekt

 

-       Domänförlust

 

-       Idiolekt

 

-       Kommunikativ kompetens

 

-       Kronolekt

 

-       Kön och genus (sexolekt)

 

-       Regional dialekt

 

-       Sociolekt

 

-       Språklig anpassning

 

-       Ungdomsspråk

 

-       Utjämnad dialekt

 

 

 

Moment:

 

-       Läsning av roman (några olika, presenteras längre fram)

 

-       Arbete med begrepp, förståelse av dessa

 

-       Läsning av artiklar

 

-       Uppsatsskrivning utifrån den roman du arbetar med

 

-       Planering och inspelning av en egen podcast, där ni diskuterar språkanvändningen i era romaner.

 

 

 

Arbetsmaterial:

 

-       Din kursbok, Svenska impulser 1. Aktuella sidor: 230-249

 

-       Roman – titlar presenteras under vecka 42

 

-       Utdrag ur olika böcker (finns i vårt team)

 

-       Artiklar (finns i vårt team)

 

-       Filmen Pojkarna (finns att strömma via sli.se, se länk i vårt team)

 


Läroplanskopplingar

Muntlig framställning med fokus på mottagaranpassning. Faktorer som gör en muntlig presentation intressant och övertygande. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar. Olika sätt att lyssna och ge respons som är anpassad till kommunikationssituationen.

Skriftlig framställning av texter för kommunikation, lärande och reflektion. Språkriktighet, dvs. vilka språkliga egenskaper och textegenskaper i övrigt som en text bör ha för att fungera väl i sitt sammanhang. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter.

Bearbetning, sammanfattning och kritisk granskning av text. Citat- och referatteknik. Grundläggande källkritik. Frågor om upphovsrätt och integritet vid digital publicering.

Skönlitteratur, författad av såväl kvinnor som män, från olika tider och kulturer.

Grundläggande språkliga begrepp som behövs för att på ett metodiskt och strukturerat sätt tala om och analysera språk och språklig variation samt diskutera språkriktighetsfrågor.

Dialekter och språklig variation i talat och skrivet språk som hänger samman med till exempel ålder, kön och social bakgrund. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt och anpassat till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven har god åhörarkontakt. Vidare kan eleven med säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel som stöder, tydliggör och är väl integrerade i den muntliga framställningen.

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande och begriplig, och dispositionen tydligt urskiljbar. Språket är ledigt och anpassat till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven har viss åhörarkontakt. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel som stöder och tydliggör den muntliga framställningen.

Eleven kan läsa, reflektera över och göra sammanfattningar av texter samt skriva egna texter som lyfter fram huvudtanken i det lästa och ger nya, relevanta perspektiv. I sitt arbete värderar och granskar eleven med säkerhet källor kritiskt samt tillämpar grundläggande regler för citat- och referatteknik.

Eleven kan läsa, reflektera över och göra sammanfattningar av texter samt skriva egna texter som lyfter fram huvudtanken i det lästa. I sitt arbete värderar och granskar eleven med viss säkerhet källor kritiskt samt tillämpar grundläggande regler för citat- och referatteknik.

Eleven kan läsa, reflektera över och göra enkla sammanfattningar av texter samt skriva egna texter som anknyter till det lästa. I sitt arbete värderar och granskar eleven med viss säkerhet källor kritiskt samt tillämpar grundläggande regler för citat- och referatteknik.

Eleven kan göra välgrundade och nyanserade reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på och nyanserat diskutera hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven utförligt, utifrån flera olika perspektiv, om attityder till flera olika former av språklig variation.

Eleven kan göra välgrundade reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på och diskutera hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven översiktligt, utifrån några olika perspektiv, om attityder till några olika former av språklig variation.

Eleven kan göra enkla reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven översiktligt om attityder till någon form av språklig variation.

Matriser i planeringen
Roman 1
Uppgifter
Podcast

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback