👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Förberedelser för de nationella proven i svenska år 9

Skapad 2018-10-12 19:39 i Almåsskolan Mölndals Stad
förberedelser inför de nationella proven i svenska, år 9.
Grundskola 9 Svenska Svenska som andraspråk
Under en period kommer ni få arbeta med att förbereda er inför de nationella proven i svenska.

Innehåll

Öva på de nationella proven - år 9

Muntligt

Ni ska i grupper om 4-5 stycken leda och delta i samtal om olika teman. Ni kommer få ett ämnen via lotten. När ni diskuterar just ditt tema så ska du hålla och leda diskussion. Ni har max tio minuter på dig, men bör ligga på över fem minuter. Tänk på att förklara temat, gör frågor som du kan ställa för att föra diskussionen framåt. 

 

Det är viktigt att alla i gruppen är med i diskussionen. Det går inte att sitta tyst eller bara hålla med de övriga gruppmedlemmarna. Du måste vara aktiv, samtidigt som du låter alla komma till tals. 

 

Tema:

1. Många ungdomar dricker energidrycker. Du ska söka fakta om dem och hålla i en diskussion om det ska förbjudas eller inte. Diskutera frågan med din grupp. Led diskussionen!

 

2. I vissa länder diskuteras abortfrågan och även inom Sverige. Tycker du att abortgränsen ska flyttas? Sök fakta om temat och led en diskussion.

 

3. I Sverige ska man vara fyllda arton år för att få rösta. Tycker du att gränsen ska ändras? Sök fakta om åldersgränsen, så att du kan få fler argument för antingen det ena eller det andra. Diskutera frågan med din grupp. Led diskussionen!

 

4. Mölndals kommun har bestämt att alla grundskolor ska ha skoluniform. Det innebär att flickor ska gå i kjol, skjorta och slips. Pojkarna ska gå i shorts, till knät, eller långbyxor, skjorta och slips. Gemensamt är att det ska finnas koftor till båda könen.

 

5. En het diskussion är om det ska finnas tillgång till ytterligare omklädningsrum för de personer som inte känner sig som en kille eller tjej. Sök efter fakta och argument för och mot.

 

Läsförståelse

Du kommer få göra en del av ett nationellt prov, läsförståelse, samt se bedömningarna för dem.

 

Skriva

Du kommer få läsa olika texttyper, och se vad det är som krävs för olika texter. Du kommer dessutom skriva ett gammalt nationellt prov, skriva.

 

Lycka till!

Uppgifter

  • Muntligt

  • Texter

  • Skriva - nationellt prov

  • Läsförståelse