Syftet med GOTD är att ta till vara, väcka och underhålla elevernas nyfikenhet och lust att lära.
”Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former.” – LGR11
Under läsåret kommer vi ta del av mikrolektioner inom de flesta av skolans ämnen. De kan handla om barnboksfigurer, historiska personer, platser i världen, byggnader, händelser som påverkar oss, begrepp och mycket mer.
Genom undervisningen ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att:
● inhämta och utveckla kunskaper och värden.
● på ett lustfyllt och nyfiket sätt utforska och lära dig nya saker.
● formulera dig och berätta i tal och skrift.
● söka information från olika källor och värdera dessa
Eleverna får ledtrådar före varje GOTD. Läraren kommer att, med stöd av bilder och/eller film samt text, berätta om ett ämne/ ett begrepp/ en händelse / en person (en "Grej"). Eleverna antecknar i sin GOTD-bok med text och bild. Vi dokumenterar även på vår världskarta. Eleverna uppmuntras att skapa och hålla i sina egna grej of the day-presentationer.
Mikrolektionerna bedöms inte, men dessa bidrar till att flera av skolans ämnen kan kopplas ihop i ett nätverk, där elevernas analysförmåga, förmåga till att hantera information, kommunikation, förmåga till att förstå begrepp utvecklas. Dessa förmågor bedöms i respektive ämne.