Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Litterära genrer

Hallenskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 16 oktober 2018

Vi arbetar med litterära genrer! Vi tränar på typiska drag i de olika genrerna och vi provar att läsa olika texter i hemliga böcker för att se vad som är vad. Vi tränar högläsning i mindre grupper. Vi skriver korta filmmanus och kombinerar genrerna med bild.

Vi arbetar med litterära genrer!

Vi går igenom typiska drag i de olika genrerna och vi provar att läsa olika texter i hemliga böcker för att se vad som är vad.

Vi tränar högläsning i mindre grupper.

Vi skriver korta filmmanus och kombinerar genrerna med bild.

Vi gör kortfilmer utifrån en given genre för att se olikheter.

 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris svenska Hallenskolan åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback