Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Kemi

·

Årskurs:

7

Hälsa ht22

Kollaskolan 6-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 30 augusti 2022

Vi ska titta närmare på kost, hälsa, tobak och sjukdomar. Vad behöver kroppen? Vilka sjukdomar kan vi drabbas av? Vad ska vi tänka på för att må bra?

Vi ska titta närmare på kost, hälsa och sjukdomar. Vad behöver kroppen? Vilka sjukdomar kan vi drabbas av? Vad ska vi tänka på för att må bra? 

Ni ska studera detta lite närmare både inom kemi och biologi. Vi kommer att arbeta med

  • näringsämnen (deras uppbyggnad och funktion)
  • du ska vara hälsocoach till dig själv
  • bakterier och virus
  • vanliga sjukdomar
  • tobak

Du ska göra en större inlämning om näringsämnen (Ke) och bakterier/virus (bi)

OBS! du MÅSTE skriva med egna ord!!!!

Hälsocoach till dig själv: du ska se till dig själv, vilka vanor har du som du behöver ändra på? Du ska fundera på något du ska ändra på under en vecka och skriva en lab-rapport och lämna in. (bi)

Bakterier och virus, inlämning (bi)

Hälsolaborationen ska lämnas in v 37

Näringsämnen, bakterier/virus Obs! Glöm inte källor! Inlämning classroom v 37

HÄLSOLABORATIONEN:

Du ska förändra ditt liv till ett hälsosammare under en vecka. Du ska planera din undersökning/laboration, samt ställa minst två egna frågor som du ska svara på efter veckans slut.

Under den veckan då du ska genomföra laborationen ska du reflektera över dina upplevelser varje dag samt dokumentera dem på något sätt. Det kan du göra i bloggform, filmdagbok, poddsändning, foton, text eller dagbok. Du bestämmer det själv. Det lämnas in i samband med inlämning av labbrapporten.

Labbrapporten ska vara skriftlig, i den ska du använda dig av den dokumentation du gjort under veckan.

 

FÖRSLAG PÅ VAD DU KAN UNDERSÖKA:

* Hur du påverkas av att sova enligt de rekommendationer som finns.

* minska skärmanvändande (spel, filmer, sociala medier.....)

* Undvika onyttigheter som chips, kakor, läsk och godis.

* Motionera mera.

* "Den perfekta veckan"  - alltså att förbättra flera saker samtidigt som t ex sömn, motion, kost, stress.

* Frukost - att äta en väl sammansatt frukost i lugn och ro (om du inte gör det i vanliga fall)

* Mat - äta enligt tallriksmodellen.

* Stress - att försöka stressa mindre, hitta metoder för att varva ner, hitta balans.

* Ergonomi - undersök hur du sitter vid datorn/ipad/mobilen, i soffan, när du pluggar och försök göra det mer ergonomiskt.

 

Till inlämningen ska följande finnas med:

NÄRINGSÄMNEN:

1. Du ska förklara följande begrepp:

A) glukos

B) omättade fetter

C) cellulosa

D) aminosyror

E) polysackarid

F) oxidanter/fria radikaler

G) essentiella aminosyror

2. Vad är skillnaden på snabba och långsamma kolhydrater?

3.Vad har enzymer för uppgift?

4. Ge några exempel på vad vitaminer och mineraler har för funktioner i kroppen.

5. Vad innebär det att ett protein koagulerar?

6. Hur är kolhydrater uppbyggda?

7. hur påverkas kroppen av användning av

a) tobak

b) alkohol

c) narkotika/droger

8. Förklara fotosyntesen

BAKTERIER OCH VIRUS:

  • Hur förökar sig virus och bakterier?
  • Kan vi ha nytta av virus och bakterier? Hur?
  • Hur kan vi bli friska när vi blir sjuka av virus och bakterier? Undvika att bli sjuka?
  • Hur kan man undvika att sprida smitta?
  • Varför heter ett skadligt dataprogram virus?

Lycka till med ditt hälsoarbete! //Maria


Läroplanskopplingar

kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och människokroppen,

förmåga att använda biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och

kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen, i samhället och i människokroppen,

förmåga att använda kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av levnadsförhållanden, kost, sömn, motion, stress och beroendeframkallande medel samt hur hälsoproblem kan begränsas på individ- och samhällsnivå.

Fältstudier och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör biologi. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör miljö och hälsa.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten samt deras koppling till frågor om miljö och hälsa, till exempel växthuseffekten, vattenrening och spridning av miljögifter.

Kolhydrater, proteiner och fetter samt deras funktioner i människokroppen.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör kemi. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar grundläggande kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven biologiska samband i naturen och människokroppen.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra enkla resonemang utifrån frågeställningarna.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra utvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra välutvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar grundläggande kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med viss naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Hälsolaboration

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback