Vi vill prata om barnkonventionen med barnen på olika sätt. Vad är deras rättigheter? Vi väljer ut 2 artiklar ur barnkonventionen och varje avdelning får välja vad man vill jobba med och hur mycket. I år har vi valt artikel 12 och 13:
-Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.
-Varje barn har rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och utrycka sina åsikter.
Vi vill genomföra aktiviteter som skapar gemenskap på hela förskolan. Vi är en grupp tillsammans allihopa!
Lena skriver en text som handlar om barns rätt. Detta till en, för barnen, känd melodi.
På Tärnan kommer vi att prata om känslor extra mycket under veckan. Alla barn har rätt att tycka vad de vill och uttrycka sig, både i tal och med känslor. Vi pratar mycket om känslor just nu och barnen upplever de flesta känslor under en dag på förskolan och därför vill vi prata och undervisa kring främst fyra olika känslor; arg, glad, sur och ledsen.
Varför valde vi detta projekt?
I anslutning till FN-dagen har vi som tradition på förskolan att ha en barnrättsvecka med olika teman. Vi tar upp barnkonventionen på olika sätt och på ett sätt så att barnen förstår vad de har för rättigheter.
Hur ska vi gå tillväga?
Gemensam samling på Havsörnen kl 9.15 måndag i vecka 43. Vi startar upp veckans arbete tillsammans och presenterar artiklarna i Barnkonventionen.
Vi arbetar avdelningsvis måndag, tisdag och onsdag.
FN-dagen onsdag samlas vi på Havsörnen kl 10.15 för gemensam dans. Musik från något annat land än Sverige.
Torsdag samlas vi på Havsörnen för att sedan gå runt på avdelningarna och göra olika aktiviteter i blandade grupper.
Återsamling efter alla aktiviteter.
På Tärnan pratar vi kring de olika känslorna arg, sur, ledsen och glad och har en diskussion när barnen kan känna de olika känslorna.
Vi planerar att skapa utifrån några av känslorna
När, under veckan, skapar vi utrymme för detta projekt?
Under hela vecka 43 har vi barnsrättsvecka. Vi genomför aktiviteter utifrån de valda artiklarna på avdelningen och tillsammans på hela förskolan. Arbetet kan se lite annorlunda ut på avdelningarna, men många av aktiviteterna är gemensamma.
Hur dokumenterar vi:
Vi dokumenterar med hjälp av lärplattor och observationer
Vilket reflektionsunderlag använder vi?
Vi använder denna planering som en projektstart och utvärderar sedan projektet med pedagoger och barn, med hjälp av utvärdering av projekt.
När ska det ske?
Under projektet fyller vi på i planeringen och efter avslutat projekt utvärderar vi med barngruppen och med personalgruppen.
Vem ansvarar för dokumentationen?
All personal hjälps åt att fotografera och observera barnen.