Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

1

Värdegrundsarbete - lekgrupper för ettor

Tunaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 21 januari 2019

Ha kul på rasten tillsammans med dina klasskompisar samtidigt som du lär dig hur du samarbetar och tar hänsyn.

Mål

I lekgrupperna arbetar vi aktivt med värdegrunden.

Det finns fyra ledord för detta arbete som är:
Samarbete
Trygghet
Respekt
Empati

 

Du kommer att bli slumpvis indelad i en lekgrupp tillsammans med 4-5 andra elever i din klass två gånger i veckan tre veckor åt gången på din lunchrast. Tillsammans skall ni komma överens om vad ni skall leka på rasten.

Arbetets innehåll

Klassen delas slumpvis i grupper. Varje grupp kan t.ex bestå av 5-6 barn som på tisdagar och torsdagar på lunchrasten skall leka tillsammans. Barnen skall komma överens om vad de skall leka. Efter varje lekgrupps dag kommer en vuxen in i klassrummet och pratar med barnen direkt efter lunchrasten om hur lekgrupperna har varit utifrån våra mål. Vad som varit bra och mindre bra och vad det var som gjorde att det blev bra/mindre barn. Hur eleverna kan göra för att det skall bli bra/bättre nästa gång. Viktigt att ge eleverna verktyg så de vet hur de skall göra för att komma överens: tex om vi leker det ni vill en stund kan vi leka det jag/vi vill sedan. Lära de som ofta bestämmer att lyssna på vad andra vill göra och lära de som sällan säger vad de vill att träna upp att meddela vad de vill och inte vill. Hjälpa, försvara och stötta de som hamnar i bråk/känner sig utanför och som kanske behöver träna på de sociala reglerna. Ge barnen en chans att leka med andra än dem de alltid leker med. Lära barnen hur demokrati fungerar i verkligheten. 

Arbetssätt

Barnen har samma lekgrupper varje tisdag och torsdag på lunchrasterna tre veckor framöver. Detta för att eleverna behöver tid att lära känna någon de kanske inte brukar leka med. Är det bara ett par tillfällen är det lättare att inte engagera sig lika mycket. Därefter blir det tre nya veckor med nya lekgrupper, något som fortlöper hela åk.

Varje gång klassen skall ha lekgrupper låter vi barnen, som är i samma lekgrupp, gå ut från klassrummet tillsammans. Detta blir en påminnelse om vilka barn som går i vilken lekgrupp.

 

När lunchen är över skall barnen samlas på en redan innan bestämd plats så lekgrupperna inte behöver leta efter de andra i gruppen och leken kan börja så snabbt som möjligt.

Vi har visat Vara vänner/UR skola för eleverna och haft samtal efteråt. Hur säger man ifrån när någon är dum? Kan man vara taskig utan att förstå det själv? Varför är vissa människor så rädda för dem som är annorlunda? Hur känns det att hamna utanför och hur känns det att vara ny i klassen? Att prata om empati, mod att stå upp för vad man tycker om man ser någon som är taskig mot någon, prata om att man får lov att vara som man är.

 

Vi har bl.a pratat om rektorn från Umeå som ibland kommer på skolan med nagellack och även någon gång tar på sig sin klänning, för att bryta normerna. För visst får man klä sig som man vill och ha på sig det man vill! Det är ett av skolans viktigaste uppdrag att lära eleverna.

 


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback