Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hemkunskap ht-18

Skapad 2018-10-21 13:32 i Söderskolan Falkenberg
Grundskola 7

Innehåll

På lektionerna som är 100 min långa, jobbar vi både praktiskt och teoretiskt.

Vi har bla pratat om dagens måltider, där i b.la frukosten och hur man kan planera sin egen frukost efter frukostens tre byggstenar.

Någonting som vi pratar om vid varje tillfälle är b.la vikten av hygien och rengöring vid hantering och tillagning av olika livsmedel. Samt kommer tvätt och rengöring av kläder och material tas upp.

Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett säkert sätt. Planering och organisering av arbetet vid tillagning av måltider och andra uppgifter i hemmet.

Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Där också recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas, samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning. Vi träna de olika metoderna, där i b.la koka, steka, sjuda osv. Vi har även pratat jäsning och hur man lyckas med en jäsning.

Vi pratar ekonomi, som bidrar till elevens kunskaper om konsumtion och sparande b.la. På så sätt kan eleven ges förutsättningar för grundläggande val då de gäller privatekonomi, och lära sig hantera olika situationer de kan ställas inför.

Vi pratar även näringslära och vad de äter innehåller, samt vikten av att få i sig från alla delar i kostcirkeln, och tallriksmodellen.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: