PROJEKTBESKRIVNING
Projektinriktat arbetssätt innebär att vi under en period arbetar med ett bestämt innehåll. Vi väljer projekt utifrån barnens funderingar, hypoteser, teorier och intressen. För oss är det viktigt att barnen får känna att deras tankar och teorier tas på allvar och det som de uttrycker är viktigt och intressant. Tillsammans med barnen söker vi svar på deras frågor. Det är utforskandet i sig som är viktiga, inte enbart svaret. Projekten kan därför inte planeras detaljerat utan det handlar snarare om att planera hur vi startar upp och vilka metoder vi använder för att veta hur vi ska gå vidare. Projekten kan genomföras med hela barngrupper eller en mindre grupp barn, de kan pågå i några veckor eller flera år.
Olles skidfärd
Med sagan om Olle kommer vi att jobba med vatten i alla dess former. Vi kommer att jämföra hur saker såg ut förr med hur de ser ut nu. Vi kommer att jobba med många olika begrepp och hur språket har ändrats över tid.Vi kommer att jobba mycket med teknik och att bygga saker i olika material. Vi kommer att jobba med olika geometriska former. Vi kommer att träffa på en hel del djur som trivs på nordliga breddgrader. Vi kommer att prova på att åka skidor och kanske skridskor. Vi kommer att prata om hur vi kan påverka vårt klimat.
Barnen skall lära sig om vattnets kretslopp. Hur saker och språk förändrats. Hur vi kan ta hand om vår planet. Lära sig att skapa i olika material. Undersöka olika former. Lära sig mer om klimatet och om djuren i norr.
Syftet med projektet är att visa att allt är föränderligt och att vi som individer ständigt är med och påverkar utvecklingen.
Vilka mål i vår utbildningsplan ligger till grund för projektplaneringen?
Att synliggöra barns enskilda lärande i Unikum. Utbildningen skall vara likvärdig för alla och alla barn ska kunna ta del av undervisningen oavsett eventuella funktionsnedsättningar.
Vi startar upp projektet genom att titta i boken och fundera tillsammans vad den kan innehålla för spännande saker.
Vi kommer att jobba mycket med att konkretiserat begrepp genom att undersöka och experimentera.
Vi kopplar till teorier som: barn lär av varandra och att barn lär genom att skapa sina egna erfarenheter.