Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 9

Svenska åk 9 - Jenny 9A HT-18

Almåsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 22 oktober 2018

Vi läser boken Jenny av Jonas Gardell

Undervisningen (Konkretisering av läroplan)

I undervisning kommer du att lära dig om... (Vad?)

Genom att läsa boken Jenny i helklass kommer du inte bara att lära dig om hur du kan analysera skönlitteratur och utveckla ditt resonemang i din analys. Du kommer även att lära dig om och fundera kring hur du själv kan agera i en situation liknande de i böckerna för att utvecklas till en individ som kan förstå andra människors situation och i högre grad kan medverka till att ta avstånd från kränkande behandling av andra och istället respektera andras egenvärde.

Du kommer även att lära dig hur man skriver både ett formellt och ett personligt brev.

I undervisningen kommer vi att... (Hur?)

Diskutera boken efter varje läst avsnitt. Diskussion sker både i små grupper och i helklass.

Du kommer även få en genomgång av hur författaren använder sig av bildspråk och vad de olika metaforerna/liknelserna står för.

Bedömning

Du kommer visa dina kunskaper/förmågor på följande sätt (Hur?)

Du kommer att få ett häfte med frågor till varje avsnitt du får i läsläxa. Du visar här din förmåga att resonera och utveckla ditt resonemang.

Du kommer att avsluta arbetet med boken genom att skriva ett brev till en av karaktärerna i boken.

Följande kommer att bedömas (Vad?)

Se matris!


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Ämnesmatris Lgr 11 ─ Svenska 7-9
Uppgifter
Slutuppgift Jenny

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback