Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

GU FLISA fredagskul

Skapad 2018-10-23 10:11 i Gunnesboskolan F-6 (nedlagd) Lunds för- och grundskolor
Grundskola F – 2

Innehåll

Till dig som elev

Vi kommer varje fredag att erbjuda dig att vara med på fredagskul. Det innebär att du kommer att få välja på två aktiviteter. Vi sätter upp vilka aktiviter det är på vår fritidstavla tidigare i veckan så du vet i god tid vad du kan välja på. Du kommer också att kunna påverka vilka aktiviteter man kan välja.

Mål

Målet med fredagskul är att eleverna ska få prova på nya aktiviteter och att de ska kunna göra ett val. Målet är också att de ska bli medvetna om att de själva kan vara med och påverka aktiviteter på fritids genom att lägga en lapp i önskelådan. 

Hur och var

På fredagar presenteras två aktiviteter så som t ex dans, massage, utelekar, cyklar, disco mm. Eleverna väljer vad de vill göra och går till vald aktivitet. I början har vi presenterat olika aktiviteter för barnen för att de ska se olika exempel på vad man kan välja. Så småningom är tanken att barnen i större utsträckning är med och bestämmer aktiviteterna. Vi har en önskelåda där man kan lägga i förslag. 

Dokumentation 

Vi dokumenterar genom foton och genom att kolla vilka aktiviteter som väljs. 

Utvärdering

Vi utvärderar tillsammans med barnen genom att kolla av vilka aktiviteter de valt och därmed se vad de vill ha kvar till nästa termin. 

Kopplingar till läroplanen

Kopplingar till läroplanen

 • svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer,
  Gr lgr11
 • förbereda eleverna för delaktighet och medansvar och för de rättigheter och skyldigheter som präglar ett demokratiskt samhälle.
  Gr lgr11
 • Syfte
 • pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,
  Gr lgr11
 • skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,
  Gr lgr11
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: