Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Ön - En skrivuppgift i fyra delar

Kärlekens skola, Halmstad · Senast uppdaterad: 15 november 2018

Syfte

 

Centralt innehåll

 

Arbetssätt

 

• Planera din berättelse. Gör en tankekarta. Du kan också göra en tankekarta för varje del (kapitel).
• Skriv ett kapitel i sänder. Läs igenom det du skrivit och se om du kan förbättra något. Det kan gälla både språket och innehållet.
• Läsa varandras kapitel (parvis) och visa på något som är bra och något som kan förbättras.
• Fortsätt skriv!

Här får du hjälp med handlingen

Här får du hjälp med handlingen. Den ska följas i stora drag:

ÖN del 1: Flygkraschen

Du befinner dig mitt ovanför Stilla havet. Det är din tredje flight inom loppet av några veckor. Du är trött, men allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet slår mot fönsterrutan och blixtrar lyser upp himlen. Besättningen springer runt, skriker saker till varandra och du inser att läget är allvarligt. Plötsligt blir himlen upplyst av blixten, åskan mullrar och du hör en fruktansvärd smäll. Innan du hinner tänka faller syrgasmasken ned. Planet har tappat sin bakre del och planet sjunker nu i rasande fart. Beskriv vad som händer från första skakningarna i planet ändå till sekunden innan kraschen.

Du kan skriva så här: Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag förklarar att det är vanligt med dåligt väder på denna sträcka, men hon blir inte övertygad. Plötsligt skakar planet till.

ÖN del 2: Utforska ön

Skriv om vad du ser när du kvicknar till, hur det ser ut, var du skulle kunna bo, hur och av vad du bygger ditt hus? Du bestämmer själv vilka saker du fick med dig i fickorna, men det är inga helikoptrar eller andra osannolika saker. Detta avsnitt sträcker sig över ca ett dygn då du själv utforskar stället du har hamnat på. Du möter inte någon annan människa under tiden. Skriv om vad du ser när du går omkring, hur det ser ut, låter, luktar och känns. Skriv från ögonblicket när du går in i djungeln tills du är tillbaka på din strand och ser ut över vattnet. 

 

Du kan skriva så här: Vattnet är glittrande blått och vågorna rullar sakta upp mot mina fötter. Jag blickar ut över havet och ser ingenting, bara horisonten långt, långt bort. Jag vänder mig bort från havet och betraktar ön. Palmer och annan tät vegetation står som en vägg framför mig. Vägen till mat och dryck känns oändlig. Jag tar några första trevande steg och plötsligt står jag öga mot öga framför djungelns port.

 

ÖN del 3: Inte ensam

På din jakt efter föda kommer du längre och längre in i djungel. När mörkret lägger sig inser du att det är för sent att vända om. Plötsligt ser du någon en bit bort. Du går fram. Vem är det? Vad pratar ni om? Skriv en dialog och gestalta personen. 

 

ÖN del 4: Avslutningen

Hur ska det sluta?

Eleverna har tre alternativ när de skriver slutet:

  • Lyckligt slut. Räddningshelikoptrar eller liknande är på väg. Din avslutning börjar när du sitter i helikoptern och är på väg därifrån.
  • Olyckligt slut. Du blir kvar på ön eller ännu värre… dör av någon anledning. Avslutningen börjar när du dör
  • eller när du inser att du blir kvar.
  • Öppet slut. Antyd något, men sluta innan du berättar fortsättningen. Du kan gå tillbaka till stranden och spana efter fartyg, eller gå upp på ett berg och sätta igång en eld, eller hitta en kommunikationscentral på ön, eller en walkie talkie, eller stöta på ännu fler människor, eller…..

Planera din berättelse och skriv utkast innan du skriver rent.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Matriser i planeringen
Svenska kunskapskrav år7-9
Uppgifter
Ön- Fyra kapitel
Ön- Fyra kapitel

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback