Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Norden

Skapad 2018-10-29 09:33 i Tunge skola Kungälv
Grundskola 4 – 6 Geografi
I Norden har människor levt sedan istiden. Tidvis är klimatet tufft med kalla vintrar, men tack vare Golfströmmen kan vi bo här. Idag bor det människor runt om i Norden men inte överallt. I Norden finns både berg och slätter, sjöar och kuster, vulkaner och glaciärer, skog och odlad mark, stora städer och mindre samhällen. Vilka är då likheterna och skillnaderna mellan de nordiska länderna?

Innehåll

 

Norden

Mål:

  • Kunna beskriva Nordens natur- och kulturlandskapen (de viktigaste dragen för varje land).
  • Kunna berätta hur befolkningen är fördelad i Nordens länder och förklara varför det är så och vilka konsekvenser det har på landskapet.
  • Kunna namn och lägen på Nordens länder, huvudstäder, viktiga öar, vatten och berg.

 

Arbetssätt:

Vi kommer att läsa fakta texter, se filmer och studera kartor. Vi kommer ha gemensamma genomgångar och du kommer att få arbeta självständigt och i par och/eller liten grupp.  

 

Så här visar du vad du lärt dig:

Var aktiv på lektionerna och ta del i diskussionerna. Jag ger er frågor i t ex classroom, ni redovisar arbeten och det blir ett prov.

 

 

Matriser

Ge
Geografi Norden åk 5

1
2
3
Kunskap om naturlandskap
Du har grundläggande kunskaper om naturlandskap och kulturlandskap i Nordens länder och visar det genom att föra enkla resonemang.
Du har goda kunskaper om naturlandskap och kulturlandskap i Nordens länder och visar det genom att föra utvecklade resonemang.
Du har mycket goda kunskaper om naturlandskap och kulturlandskap i Nordens länder och visar det genom att föra välutvecklade resonemang.
Samband natur och människor
Du kan på ett enkelt sätt beskriva hur naturlandskap, kulturlandskap och naturens resurser hänger ihop med var människor bor.
Du kan på ett utvecklat sätt beskriva hur naturlandskap, kulturlandskap och naturens resurser hänger ihop med var människor bor.
Du kan på ett välutvecklat sätt beskriva hur naturlandskap, kulturlandskap och naturens resurser hänger ihop med var människor bor.
Begrepp
Du kan använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Geografiska namn
Du har grundläggande kunskaper om Nordens namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Du har goda kunskaper om Nordens namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Du har goda kunskaper om Nordens namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: